Informatief
10 oktober 2024
Fotocredit: Ruud Baan

Fons Hendriks: ‘Ik ben niet bang om onderuit te gaan’

Hij heeft een ongebreidelde energie en stelt al jaren misstanden aan de kaak in Radar. Maar wie is Fons Hendriks nog meer? Kennismaking met een bevlogen presentator. ‘Ik ga niets aan mijzelf veranderen.’

‘Fons staat altijd aan’, zei je vriendin Liesbeth in de Volkskrant. Zelfs op jullie Franse vakantieadres was je bezig. Gun jij jezelf wel eens rust?

“We schreven daar allebei aan een boek. Liesbeth heeft avondenlang doorgewerkt, want haar boek moest af. Het mijne – over mijn ervaringen bij consumentenrubrieken – had minder haast. Terwijl zij zat te tikken binnen, zat ik lekker buiten met een glaasje wijn. Maar inderdaad: ik wil altijd nuttig bezig zijn, iets nieuws leren of ervaren. Juist daar word ik rustig van. Ik word heel ongelukkig van uren op het strand liggen. Pure tijdsverspilling.”

Je bent met name nuttig bezig voor anderen. Waar komt dat vandaan?

“Waarschijnlijk van mijn ouders. Ze werkten allebei bij het UWV en waren erg sociaal betrokken. Aan de eettafel vertelden ze over de schrijnende situaties waarin mensen die geen hulp meer kregen van instanties waren terechtgekomen. Dat heeft onbewust invloed gehad. Ik vind het belangrijk iets voor een ander te doen en heb gemerkt dat de camera daarbij een enorm machtsmiddel is. Er gaat ongelooflijk veel mis in Nederland en het lijkt soms wel of mensen pas écht naar iemand luisteren als die een camera bij zich heeft.”

Wanneer ben jij op je best?

“In de confrontatie met degene die de fout heeft begaan. Maar ik ben niet sensatiebelust. Regel één: altijd wederhoor toepassen. Wat is het verhaal van die ander? Ik confronteerde eens een aannemer die tientallen mensen had gedupeerd. Hij daagde ons voor de rechter. In de rechtszaal hoorde ik dat zijn gezin vanwege ons werd bedreigd. Toen realiseerde ik me welke impact we hebben.”

Waar lig jij wakker van?

“Als ik in beschimmelde huurwoningen kom waar mensen gezondheidsklachten hebben, mensen die vanwege geldgebrek niet kunnen verhuizen. Ik word echt boos als zo’n verhuurder dan niet zijn verantwoordelijkheid neemt en er iets aan doet. Onrecht is mijn drijfveer. Als ik iets niet kan oplossen, word ik daar echt moe van. Ik blijf dan zoeken naar een andere rechtsinstantie- of persoon die wel een oplossing biedt. Als dat lukt, geeft dat veel energie.”

Het hele interview leest u in KRO Magazine 39. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Bram de Graaf

Back to top