Column Leo Fijen: Advent

Leo Fijen was tot 1 november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.

Gefeliciteerd met een wolk van een dochter.” Deze woorden trekken al 38 jaar met me mee en werden uitgesproken op woensdagmiddag 2 december 1981. Het was een verpleegkundige die zich over me ontfermde toen mijn dochter na een keizersnee geboren was. Ik wachtte op de gang, met een kop soep en een boterham. Mijn dochter kwam ter wereld na weken van wachten. En toen de geboorte zich aandiende, ging alles anders.

In de operatiekamer, met een keizersnee, op afstand in de gang van de Mariastichting te Haarlem. Daar wachtte ik. En daar leerde ik dat wachten bij het leven hoort. Daarom is de geboorte van mijn dochter ook voor altijd verbonden met de Advent, de tijd van wachten, verlangen en verwachten. We kijken uit naar het licht dat steeds meer nabij komt. En dat heeft niet alleen met de datum van haar geboorte te maken, zo is ons leven.

Wachten om je naaste meer en meer te naderen. Ook in de relatie tussen dochter en vader. Ik durf hier wel te schrijven dat ze elk jaar op 2 december opnieuw geboren wordt en dat we steeds dichter bij elkaar komen. Of misschien moet ik het anders verwoorden: ik ervaar het als een wonder van het leven dat ik steeds meer van mezelf in haar mag herkennen en dat zij steeds meer van zich- zelf aan mij wil geven.

Als ik op zaterdagochtend de kleuters van mijn dorp voetbaltraining geef, staat zij als eerste te wachten bij het veld. Met haar zoontje, ons kleinkind. Als ik aan het werk ben voor geloofsgesprekken, zie ik op Facebook hoe zij in de weer is voor het programma ‘Kinderen voor kinderen’. Als ik bij de slager mijn weekendboodschappen doe, komt zij onverwacht de winkel binnen. Als ik baal dat mijn jasje vlekken heeft die er niet uit gaan, stuurt zij me een foto van de nieuwe broek van haar zoontje met een winkelhaak. Als ik niet durf te kijken naar een spannende wedstrijd van Ajax, krijg ik van haar een sms dat ze is weggelopen van de tv. Dochter en vader, je lijkt steeds meer op elkaar. En de ander wordt steeds meer beeld en licht van God. Advent duurt een leven lang.

Deze column van Leo Fijen staat in KRO Magazine 48. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum