Leo Fijen was tot november 2019 hoofdredacteur Levensbeschouwing bij KRO-NCRV daarna is hij deels met pensioen gegaan en zal hij als presentator aanblijven en adviezen geven aan de directie op het gebied van levensbeschouwing. In KRO Magazine schrijft hij wekelijks een column over zaken die hem opvallen of bezighouden.
‘Ik heb de indruk dat Jezus opgesloten zit in de kerk en dat Hij klopt omdat Hij eruit wil.’ Zomaar een citaat van de overleden paus Franciscus om ons allemaal op te roepen de deuren van de kerk te openen, iedereen welkom te heten en buiten de wonden van deze tijd te helen.
De afgelopen week voelde ik me verweesd alsof ik een vader en een moeder heb verloren. Als troost zocht ik naar mooie citaten die met me meereizen. Zijn laatste bezoek buiten het Vaticaan ontroerde me diep. Op het moment dat paus Franciscus moest happen naar adem, zocht hij toch de gevangenis op in Rome.
Bij aankomst wachtten journalisten hem op en draaide hij zijn raampje open. Met de grootst mogelijke moeite kon hij praten en zei hij het volgende: ‘Telkens als ik op zo’n plek kom vraag ik me af: waarom zij en ik niet’. Eigenlijk zei de paus: wie ben ik om te oordelen, wetende dat we allemaal fouten maken en zondaars zijn.
Het raakt me nog steeds diep dat een wereldleider een paar dagen voor zijn sterven zijn eigen tekorten voor het oog van de wereld benoemt en barmhartigheid vraagt voor iedereen, ook voor hemzelf en de gedetineerden. Daarom was zijn meest gesproken zin: ‘Bid voor mij, bid voor mij’.
Bij zijn eerste welkom op het Sint- Pietersplein vroeg hij de wereld voor hem te bidden. Hij herhaalde dat voortdurend: ‘Bid voor mij’. En als ik die vraag tot me door laat dringen, besef ik des te meer dat de paus leefde van de genade en barmhartigheid. Niet voor niets was zijn wapenspreuk: Hij (Jezus) keek hem met barmhartigheid aan en riep hem (de tollenaar). Zo was en is Jezus een levende werkelijkheid voor paus Franciscus. En hij deelde die Jezus voortdurend met ons allen omdat ons leven dan vervuld kan zijn van genade en vreugde.
Tegen zijn medebroeders zei hij in 2016: ‘Ik vraag jullie in je gebed met aandrang te bidden om vreugde’. Wie met Jezus leeft, is innerlijk vrij en leeft met vreugde. We kunnen het geloof niet delen met een bedroefd gelaat, vreugde is het fundament van de Blijde Boodschap. We houden de herinnering aan Franciscus het meest levend door het geloof met vreugde te delen en zo met vertrouwen een nieuwe paus tegemoet te zien.
Reageren? mailbox@kromagazine.nl of Postbus 23200, 1202 ED Hilversum