Zondag selectie – 8 januari

Elke zondag selecteren wij de mooiste programma's om het weekend mee af te sluiten. Voor vandaag zijn dat 'Planet Earth II', BankGiro Loterij nieuwjaarsconcert' en 'Andere tijden sport'.

Dit is de selectie voor zondag 8 januari.

Planet earth II

In de tweede aflevering van de zesdelige Planet earth II-serie draait het allemaal om bergen en de dieren die daar leven. Zij gelden als de meest ongrijpbare ter wereld. Dit omdat de meeste diersoorten niet ‘gemaakt’ zijn om de bergen in te gaan, laat staan om er te jagen. In de aflevering van 8 januari is er onder andere aandacht voor de zeldzame sneeuwpanter, die zich maar zelden laten zien als er een camera in de buurt is. De video hieronder geeft alvast een impressie.

PLANET EARTH II, ZONDAG 8 JANUARI, 20.20, NPO 1, EO

BankGiro Loterij nieuwjaarsconcert

De traditie zet zich voort, en dat betekent dat ook 2017 feestelijk wordt ingeluid door dit jaarlijkse concert in het Amsterdamse RAI theater. Tijdens het evenement komen moderne en klassieke muziek samen. Er is een orkest dat gedirigeerd wordt door Maestro-jurylid Dominic Seldis. Daarnaast is Leona Philippo aanwezig. Zij won het laatste seizoen van Maestro en zal een paar nummers dirigeren en ten gehore brengen. Naast Leona, treden er nog veel meer acts op. Wat dacht u bijvoorbeeld van Ilse DeLange? Of André van Duin, die verschillende liedjes van Wim Zonneveld zal zingen? Hieronder kunt u kijken naar een fragment van het nieuwjaarsconcert van 2016.

BANKGIRO LOTERIJ NIEUWJAARSCONCERT, ZONDAG 8 JANUARI, 22.10, NPO 1, AVROTROS

Andere tijden sport

Ooit gold schaatser Hein Vergeer als de grote belofte van de sport. Tussen 1984 en 1988 won hij zo ongeveer elke schaatsprijs die er maar te winnen viel. Het enige dat nog ontbrak, was een olympische medaille. Die had er moeten komen tijdens de Spelen van 1988 in het Canadese Calgary, maar het eremetaal kwam er nooit.

Een jaar voor de Olympische Spelen kwam hij ten val en sindsdien schaatste hij nooit meer zoals daarvoor, maar waardoor dat nou precies kwam? In deze aflevering van Andere tijden sport wordt gezocht naar de precieze reden van zijn teruglopende prestaties en doen de makers een opmerkelijke ontdekking. Deze aflevering was in 2014 ook al eens op tv, maar is wat ons betreft absoluut het herbekijken waard.

ANDERE TIJDEN SPORT, ZONDAG 8 JANUARI, 23.30, NPO 1, VPRO

Tekst: Judith Zijp, beeld:David Willis BBC/ EO