Weekend gemist: Riphagen

Er komt zoveel moois voorbij op tv, dat het onmogelijk is om alles te zien. Daarom selecteren wij elke maandag voor u het mooiste programma uit het weekend. Deze week: 'Riphagen'.

Wie eind 2016 de bioscoop bezocht, heeft de posters van Riphagen vast zien hangen. Origineel is deze nieuwe VPRO-serie een film, maar speciaal voor de tv is deze opgedeeld in drie afleveringen. Op 1 januari was de eerste aflevering te zien.

Hierin maakten we kennis met hoofdpersoon Andries Riphagen. Een crimineel die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn werk maakte van het jagen op Joden.

Bedriegen

Zo leidt hij in de eerste uitzending de Joodse Esther Schaap vakkundig om de tuin. Hij maakt haar wijs dat hij haar kostbare diamanten bewaard nu het oorlog is. Ook zegt hij dat hij haar wil beschermen en moedigt hij Esther aan om haar Joodse vrienden te vertellen over zijn diensten. Zodoende komt Riphagen in contact met veel Joden, die hij vervolgens allemaal aangeeft bij de politie. Wat er met hun gebeurt, laat zich raden.

Nog niet gezien, maar wel benieuwd?

Kijk de eerste aflevering hier terug

Achtergrond

Andries Riphagen ontpopte zich tijdens de jaren dertig van de vorige eeuw tot een bekend onderwereldfiguur in Amsterdam. Hij had verschillende prostituees voor zich werken en hield zich bezig met afpersing. Tijdens de Tweede Wereldoorlog collaboreerde hij met de Duitsers. Vele Joden zijn door zijn toedoen naar de kampen gebracht en hij verrijkte de bezetter en zichzelf met hun bezittingen. In 1946 vluchtte hij naar Argentinië, waar hij vrienden werd met de toenmalige president Juan Perón. Pas in 1997 werd bekend dat het Bureau Nationale Veiligheid (voorloper van de AIVD) Riphagen destijds hielp met zijn ontsnapping uit Nederland.

Tekst: Judith Zijp, beeld: Bert Pot