Weekend gemist: onverwerkte trauma’s in ‘De Reünie’

Er komt er zoveel moois op tv voorbij, dat het onmogelijk is om alles te zien. Daarom selecteren wij elke maandag voor u het mooiste programma uit het weekend. Deze week: 'De Reünie', met een getraumatiseerde Vlaamse klas.

“Dus overdag is het een schitterend leven, maar ’s nachts komen de beelden van de brand toch weer boven?”, vraagt Patrick Lodiers aan de Vlaamse Patrick. “Ja”, zegt hij, met emotie in zijn stem. Een van de vele heftige verhalen uit de klas van Heusden, die zondag te zien was.

Vlammen

Het Heilig Hart college, een plek waar de klas 42 jaar geleden een onbezorgde jeugd had moeten hebben. Dit veranderde drastisch toen de leerlingen wakker werden door het geluid van knisperend hout. André: “Ik zie de beelden nog heel duidelijk, vuurrode vlammen en pikzwart.” Hij is de laatste leerling die levend naar buiten is gekomen. Die avond sterven er 23 scholieren die tussen de 12 en 15 jaar oud zijn. De jongens op het internaat waren meer dan alleen klasgenoten. Ze waren als familie van elkaar.

Onverwerkt trauma

Twee weken na de brand moesten de leerlingen gewoon weer naar school en werd er maar hooguit één minuut besteed aan het verwerken van het trauma. Koen zegt hierover: “Ze zeggen dat de tijd een wond heelt, maar een wond die niet verzorgd wordt heelt niet.” De rest knikt instemmende mee.

Kijk hier de aflevering terug

Tekst: Fabiola Eekhout, beeld: Laurance Otten