TV Toen: Spijkerhoek

In de rubriek TV Toen biedt KRO Magazine wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze week gaan we terug naar 1989, toen Joop van den Ende de serie Spijkerhoek verzon.

Tijdens een gesprek met Veronica-directeur Rob Out hoort Joop van den Ende dat deze op zoek is naar een nieuwe serie. Of hij niet iets heeft? Ter plekke verzint Van den Ende iets over jongeren, hun liefdes, drugs en motoren, alsof hij al met iets dergelijks bezig is. Eigenlijk vertelt hij in het kort wat hij onthouden heeft van de filmhit Spetters en fantaseert daar wat bij. Out is geïnteresseerd en gaat met Van den Ende in zee. Eenmaal thuis moet Van den Ende als de wiedeweerga aan de slag.

Doorgaan

Er volgen audities en daarna doen de flitsende castfoto’s het lijken alsof ze al een heel eind in het maakproces zijn. Ondertussen werken de schrijvers hard aan een scenario waarvoor men nog locaties zoekt. Het oog valt op de binnenstad van Amersfoort, waar de fictieve families Starrenburg en Van de Akker met hun kinderen zich staande
houden tegenover de louche zakenman Verlinden. Het is de eerste Nederlandse serie die niet een afgerond verhaal heeft, maar de mogelijkheid in zich draagt om door te gaan. Uiteindelijk verschijnen er dan ook vijf seizoenen van Spijkerhoek.

Terugzien?

Patty wil dolgraag doorbreken als zangeres. Uiteindelijk lukt haar dat, maar niet voor ze aan de drugs raakt en haar vriendje bedriegt met drugsdealer Tony. Hieronder kunt u haar clip van ‘Wonderful’ terugzien, een nummer dat ook in het echt in de Top 40 terechtkwam.

 

Redactie: Roel van Bekkum