TV Toen: Q & Q

In de rubriek TV Toen biedt KRO Magazine wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze keer gaan we terug naar 1974, toen de kinderen aan de buis gekluisterd zaten voor Q en Q.

In 1974 zitten elke zaterdagmiddag miljoenen kinderen aan de buis gekluisterd om niets te missen van Q & Q: de eerste Nederlandse tv-serie waarin kinderen de hoofdrol spelen.

De bevriende amateurfotografen Aristides Quarles van Ispen (Erik van ’t Wout) en Wilbur Quant (Martin Perels) komen een misdrijf op het spoor, wanneer ze in het bos bij toeval een bewusteloze man – of is het een lijk? – fotograferen. Omdat de politie hen niet gelooft moeten ze zelf aan de slag. Elke week komen ze een stukje verder bij de op lossing. De jongens worden bijgestaan door opa Quarles, de oudoom van Aristedes.

Regisseur Bram van Erkel en scenarioschrijver Harrie Geelen, die eerder samenwerkten aan Oebele, zijn geïnspireerd door Scandinavische jeugdseries. De serie kenmerkt zich door onbevangenheid. In seizoen 2, uitgezonden in 1976, stuiten de jongens op een kunstroof. De kijkcijfers zijn opnieuw goed, al lijkt het of de makers en acteurs zich ervan bewust zijn onderdeel uit te maken van een succes, waardoor de zorgeloze sfeer van seizoen 1 ontbreekt.

Terugzien?

Zin om de spannende serie van toen lekker in één ruk achter elkaar te kijken? Dat kan. Hieronder zijn alle 26 afleveringen van seizoen 1 en 2 te zien:

Redactie: Roel van Bekkum