TV Toen: Op volle toeren

In de rubriek TV Toen biedt KRO Magazine wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze keer gaan we terug naar 1971, toen Chiel Montagne begon met zijn muziekprogramma.

Chiel Montagne – met zijn zwarte snor – weet hoe je een feestje moet bouwen, en doet dat vanaf 1971 in Op losse groeven. Hij wil met het programma het Nederlandse lied een podium geven. Dat daar behoefte aan is, blijkt uit het feit dat Jacques Herb (‘Manuela’), Mieke Telkamp (‘Waarheen, waarvoor’) en de Zangeres zonder naam (‘Het soldaatje’) dijken van hits scoren in het eerste jaar dat het programma op de buis is. Wanneer in 1978 onverwachts regionale artiesten als Henk ‘Met de vlam in de pijp’ Wijngaard en Normaal landelijk doorbreken, krijgen ook zij een plek en Montagne verandert de naam van de show in Op volle toeren.

Hoempapa

In de jaren 80 neemt de Nederlandse popmuziek met Doe Maar en de Dolly Dots een vlucht. Montagne besluit zich meer op de hoempapakant van de muziekindustrie richten. Om toch te vernieuwen zet hij medio jaren 80 ‘keurschlager’ Dennie Christian in. De ideale schoonzoon met zijn donkere krullen en blauwe ogen scout nieuw zangtalent. In 1990 valt het doek voor Montagne en zijn liedfestijn.

Terugzien?

‘Op volle toeren’. Vijfmaal wordt de titel van het programma gezongen, terwijl danseressen in grote jurken hun best doen op een podium voor een enorm omroeplogo. Chiel Montagne komt in beeld ‘vanuit Het Turfschip in Breda deze keer.’ Bonnie St. Claire, Nico Haak en De Alpenzusjes komen voorbij in deze uitzending uit 1981. Zin gekregen om nog eens mee te deinen?

Redactie: Roel van Bekkum