TV Toen: Nieuwe oogst

In de rubriek TV Toen biedt KRO Magazine wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze week gaan we terug naar 1958, toen Nederland kennismaakte met het genre talentenjacht: miljoenen mensen keken Nieuwe oogst.

Onlangs bereikte André van Duin meer dan drie miljoen kijkers met Heel Holland bakt. Een dergelijk kijkcijferrecord is echter maar een schijntje vergeleken bij zijn tv-debuut in 1964, waar de dan zeventienjarige onbekende magazijnmedewerker optreedt in Nederlands eerste talentenjacht op tv: Nieuwe oogstAcht miljoen mensen zien hoe Van Duin in zijn eentje diverse zangers achter elkaar persifleert en wint. Nieuwe oogst is voor het eerst te zien in 1958. Anders dan talentenjachten nu, is het deelnemers er niet om te doen beroemd te worden, maar enkel even te vermaken.

Neusfluiters

Omdat makers in die begindagen van het medium nog stoeien met de tv-wetten, heerst de opvatting dat er ‘iets’ moet gebeuren op het scherm. Van iemand die slechts een lied zingt vreest men dat het te saai is. Dus stort Nieuwe oogst een keur aan lokale dansmariekes, acrobaten en neusfluiters over zijn kijkers uit. Heel anders dan tegenwoordig in talentenjachten is de toon van Nieuwe oogst vriendelijk en opbouwend. Zowel van de jury, met onder meer Skip Voogd, als van presentatrice Letty Kosterman die haar tv-debuut maakt.

Terugzien?

Dat André van Duin nu, 53 jaar na Nieuwe oogst, nog met grote regelmaat op tv te zien zou zijn had niemand op dat moment verwacht. Ook hijzelf niet. Al is het met terugwerkende kracht niet heel verwonderlijk, wanneer je het natuurtalent aan het werk ziet in dat allereerste tv-optreden. Benieuwd hoe dat eruit zag? Bekijk het optreden hier:

Redactie: Roel van Bekkum