TV Toen: Memorandum van een dokter

In de rubriek TV Toen biedt de KRO-Magazine wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Kent u deze klassieker uit 1963 nog?

Schotse hooglanden

De NCRV-serie Memorandum van een dokter is een bewerking van het Britse Dr. Finlay’s Casebook. In plaats van het BBC-epos te ‘vernederlandsen’, blijft de plaats van handeling een dorp in de Schotse Hooglanden in de jaren twintig. De Nederlandse hoofdpersonages krijgen dezelfde Engelse namen als in het origineel. Bram van der Vlugt is 29 wanneer hij gestalte geeft aan de net afgestudeerde plattelandsarts Dr. Finlay. Om het vak te leren assisteert hij de oudere en meer ervaren dokter Cameron, een rol van Rob Geraerds. Met de nodige strubbelingen leert de jonge hond gaandeweg dat mensenkennis net zo belangrijk is als medische kennis om een goed arts te zijn.

Terugzien

Elke aflevering van de zwart-wit serie begint met beelden van een jonge Bram van der Vlugt die als dr. Finlay in zijn koetsje over een landweg rijdt. Ondertussen zwelt klassieke muziek van componist Petro Antonio Locatelli aan.

Deze rubriek met extra quiz-vragen staan in KRO Magazine 48. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Roel van Bekkum