TV Toen: Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?

In de rubriek TV Toen biedt KRO Magazine wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze keer gaan we terug naar 1972, het jaar van de serie Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?.

Een maand, meer niet, krijgt Harrie Geelen van de KRO om een nieuwe serie te schrijven die het succesvolle Oebele moet vervangen. De Avro zendt op dat moment het immens populaire Peyton Place uit. Die soap inspireerde de ‘nog lang niet afgelopen geschiedenis van’ Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, meneer?. Geelen wil een vervolgverhaal, maar dan niet met ingewikkelde familierelaties, maar met fantasiefiguren waarvoor hij put uit sprookjes en sagen, maar vooral uit zijn eigen ideeënwereld. Die blijkt onuitputtelijk.

Nimf Nauta

Zo ontspruiten de dwerg Gruizel Gruis, Kuddegeest Tilanus van Gulik en Nimf Nauta de Nevelreuzin en tientallen andere karakters aan zijn brein. Onder leiding van Bertram Bierenbroodspot (Rob de Nijs) en Lidwientje Walg (Loeki Knol) proberen kinderen, verdwaald in een fantasiewereld in een berg, de weg naar hun woonplaats Hamelen terug te vinden. Daar doen ze 45 afleveringen over en daarbij zingen ze meer dan honderd liedjes uit de koker van Geelen op muziek van Joop Stokkermans. Tot op de dag van vandaag spreken deze tot de verbeelding.

Terugzien?

Er is relatief weinig bewaard van de serie van weleer. De omroep wist de eerste seizoenen grotendeels, want wat moet je er immers mee na vertoning? Harrie Geelen zelf neemt gelukkig een gedeelte van zijn geliefde geesteskind op. Hieronder is het bekende introliedje te horen.

Redactie: Roel van Bekkum