TV Toen: Kinderen voor kinderen

In de rubriek TV Toen biedt KRO Magazine wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze week gaan we terug naar 1980, toen de VARA begon met Kinderen voor kinderen.

In 1979 komt er een oproep van de VARA aan basisschoolkinderen in het hele land: waar willen jullie een lied over horen? De vele thema’s die binnenkomen verwerken onder andere Harry Bannink (muziek) en Willem Wilmink tot liedjes, die een koor van kinderen vervolgens live op tv zingt. De opbrengst ervan gaat naar kinderen in de derde wereld. Daarmee is de eindejaarstraditie Kinderen voor kinderen geboren. Vooral in de beginjaren zien de zangertjes zelf het koor als een leuke bijbaan, zoals leeftijdsgenoten vakken vullen in een supermarkt. Twee middagen per week repeteren ze en uiteindelijk zijn er opnames.

Gooise r

Vanaf het begin is er kritiek dat vooral de Gooise r te horen is. Vanwege de kinderarbeidsinspectie moeten de makers op zoek naar kinderen die binnen een kleine straal rond de opnamestudio wonen. Ze ontkomen daardoor niet aan dat accent. Zo rond hun twaalfde moeten kinderen stoppen met het koor. Het is precies de leeftijd waarop de fans doorgaans Kinderen voor kinderen links laten liggen en spontaan interesse krijgen in andere muziek.

Terugzien?

Het allereerste optreden van Kinderen voor kinderen is niet bewaard gebleven, maar vanwege het onverwacht grote succes ervan is het een paar maanden later opnieuw gezongen en opgenomen. De presentatie is in handen van Willem Nijholt. Alle kinderen hebben exact dezelfde bordeauxrode tuinbroek aan en onder meer de hit ‘Ik heb zo waanzinnig gedroomd’ komt voorbij.

 

Redactie: Roel van Bekkum