TV Toen: Goudkust

In de rubriek TV Toen biedt KRO Magazine wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze week gaan we terug naar 1996, de tijd van de soap Goudkust.

Het zijn de hoogtijdagen van de soap, wanneer RTL Nederland bestookt met Goede tijden, slechte tijden, Veronica Onderweg naar morgen afvuurt en het dan net nieuwe SBS 6 de kijker aan zich probeert te binden met de dagelijkse serie Goudkust. De laatste verschilt van de andere twee omdat de makers – dezelfden als die van GTST en ONM – het verhaal niet baseren op buitenlandse scripts, maar zélf alles bedenken.

Sponsormomentje

Acht rijkeluisjongeren, woonachtig aan de kust, streven naar geluk onder een voortdurende dreiging van zaken als moord, biseksuele driehoeksverhoudingen en baby-ontvoeringen. Centraal staan onder meer de families Van Cloppenburg (vernoemd naar de modeketen) en Zoomers, vernoemd naar een belangrijke sponsor van Goudkust: Piet Zoomers. Bij de familie Zoomers schijnt bijna altijd de zon wanneer ze in beeld zijn.

Tovenaar

De serie loopt zes seizoenen en er wordt nogal mee geschoven. Na SBS neemt FOX Goudkust over met slechts drie afleveringen per week. De NCRV toont interesse, maar uiteindelijk gaat de soap terug naar de SBS-groep. In de – vrij onverwachtse – allerlaatste 925ste aflevering verschijnt plots een tovenaar in beeld, die aan zowel de kijkers als de personages alle eindes van de verhaallijnen verklapt, waarna de serie een stille dood sterft op NET 5.

Weet u het nog?

Voor wie betekent Goudkust zijn doorbraak in televisieland?

a) Jimmy Geduld
b) Gordon
c) Winston Gerschtanowitz

Het juiste antwoord staat onder het fragment.

Terugzien

Hieronder is een aflevering uit het tweede seizoen geselecteerd. Hierin gaat Henry Cloppenburg bijna vreemd, tot hij wordt betrapt door zijn vrouw. In de scène daarop laat een terminale patiënt – te herkennen aan zijn raspende ademhaling en het feit dat hij niet op een normale manier in bed kan liggen – zijn zoon Tim beloven dat hij de rest van zijn leven álles opzij zal zetten voor zijn hardloopcarrière.

 

Het juiste antwoord is c. Winston Gerschtanowitz geeft vanaf de eerste aflevering gestalte aan een van de hoofdpersonages: Harm van Cloppenburg.

Redactie: Roel van Bekkum