TV Toen: Erik of het klein insectenboek

In de rubriek TV Toen biedt KRO Magazine wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze keer gaan we terug naar 1979, toen we ons onder konden dompelen in de fantasiewereld van Erik of het klein insectenboek. De bovenstaande foto is van de recentere verfilming uit 2004.

Tweede Wereldoorlog

Als Erik of het klein insectenboek uitkomt in oorlogsjaar 1941, is het meteen een hit. Binnen een jaar verschijnen er tien drukken van het boek. Wellicht wilden lezers tijdens de oorlog ook graag in een eigen fantasiewereld verdwijnen, maar na de bevrijding blijft het werk van Godfried Bomans onverminderd populair. In 1979 besluit regisseur Hank Onrust er een tv-serie van te maken. Hij leeft zich met zijn crew uit op decors, kostuums, speciale effecten en maquettes en wekt zo Bomans’ fantasierijke wereld tot leven.

Terugzien?

‘Als alle portretten in deze kamer kunnen praten, waarom doen ze dat dan niet?’ vraagt Erik verbaasd. ‘Dat zijn ze gewend. Dat doen ze al hun hele leven zo’, antwoordt zijn grootmoeder vanaf het schilderij. Benieuwd hoe Erik vervolgens tussen de levensgrote insecten terechtkomt? Zie hier de eerste aflevering uit 1979 terug.

Redactie: Roel van Bekkum