TV toen: de eerste mens op de maan (1969)

Meer dan 600 miljoen mensen over de hele wereld zitten in de nacht van 20 op 21 juli 1969 aan de radio of de buis gekluisterd om niks te missen van Neil Armstrong, die als eerste mens voet op de maan zet.
Apollo Henkie

In Nederland valt de eer te beurt aan wetenschapper Chriet Titulaer en presentator Henk Terlingen om live commentaar te geven bij de beelden. Dit levert Terlingen de bijnaam ‘Apollo-Henkie’ op, naar de raket waarmee Armstrong en zijn bemanning naar de maan afreizen. Van enthousiasme slaat zijn stem soms bijna over. Omdat Terlingen zijn talen spreekt, vertaalt hij de Engelstalige uitzending rechtstreeks voor tv-kijkers.

Wapperende vlag

De ingestudeerde zin die Armstrong uitspreekt nadat hij uit zijn ruimtevaartuig stapt, is inmiddels onderdeel van het collectieve geheugen: “Een kleine stap voor de mens, een enorme sprong voor de mensheid.” Amerika en Rusland zijn in 1969 verwikkeld in hun koude oorlog. Om het moreel hoog te houden, kunnen de VS het goed gebruiken de Russen de loef af te steken door als eerste op de maan te landen. Niet voor niets wordt er direct na de landing een Amerikaanse vlag op het maanoppervlak geplant.

Weet u het nog?

Wie zet er na Neil Armstrong vervolgens als tweede een voet op de maan?
a. Buzz Aldrin
b. Joeri Gagarin
c. Een aap

Het antwoord staat onder het fragment.

Terugzien

De NOS wist de beelden. Ruimteorganisatie NASA raakt kilometers originele film van de maanlanding kwijt. Het Polygoonjournaal blikt terug op de gebeurtenis (‘met presentator Henk Terlingen, die in de verslaggeving uiteraard nogal op de voorgrond trad’).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het juiste antwoord is A.

Redactie: Roel van Bekkum