TV Toen: Bij Dorus op schoot

In de rubriek TV Toen biedt KRO Magazine wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze week gaan we terug naar 1967, toen Tom Manders kinderen een podium bood in Bij Dorus op schoot.

Ver voor kinderen sterren nadoen of zelf sterren worden, door programma’s als De miniplaybackshow en The voice kids, laat Tom Manders als zwerver Dorus kinderen al stralen op de Nederlandse televisie. Dat gebeurt in zijn programma Bij Dorus op schoot, vanaf 1967. Het concept is simpel. Er is een zaal met zo’n vierhonderd kinderen, er is een podium met een stoel, daarop zit Dorus en er zijn drie camera’s die alles registreren. Kinderen komen uit zichzelf bij hem een liedje zingen of een verhaal vertellen.

Verrassing

Manders heeft geen idee wat er die opnamedag zal gebeuren. Zo is er een schattig meisje van een jaar of drie dat gezellig bij hem op de knie komt. Vervolgens zingt ze een schunnig lied. Het fragment is nooit uitgezonden. Een ander moment laat hij zich overmeesteren door een kleuter die op judo zit: onder luid applaus houdt Manders het mannetje vervolgens als over­winnaar in de lucht. Met de dreumes die op 18 november 1967 eindeloos ‘Poessie mauw’ zingt, verovert Dorus een plek in het collectieve geheugen van tv-kijkend Nederland.

Terugzien?

“Poessie mauw… poehoessie mauw…” Minutenlang zit de dan tweejarige Corrina bij Dorus op schoot en blijft de zin halfzingend herhalen. Het is het beroemdste fragment uit het programma, dat nog vaak is herhaald.

 

Redactie: Roel van Bekkum