TV Toen: AVRO’s puzzeluur

In de rubriek TV Toen biedt de KRO-Magazine wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Kent u deze klassieker uit 1977 nog?

Spelletje

Dat je als weerman iets moet afweten van het weer en dat het handig is als je een journalistieke achtergrond hebt bij een actualiteitenprogramma, is bekend. Maar dat je als presentator van een puzzelprogramma helemaal niks van puzzelen hoeft te snappen, bewijst Jos Brink in 1977 met AVRO’s Puzzeluur. Sterker nog: hij houdt niet eens van puzzelen. ‘Het is maar een spelletje, hè’, fluistert hij kandidaten toe, wanneer die bijna omvallen van de spanning op het punt dat ze met een hoofdprijs naar huis gaan. En een spelletje is het ook voor Jos. Volgens Mies Bouwman maakt hem dat zo leuk om naar te kijken.

Terugzien?

Hieronder staat een aflevering van AVRO’s Puzzeluur. Met het draaien aan een rad met foto’s van mensen uit het publiek worden twee kandidaten gekozen. ‘Willy, had jij je meisjesnaam willen houden als je nu zou mogen kiezen om te trouwen?’ vraagt Jos aan zijn eerste kandidaat. ‘Want dat mag tegenwoordig hè, omdat vrouwen bang zijn om hun identiteit te verliezen na het huwelijk.’ Keer terug naar 1985.

Deze rubriek met extra quiz-vragen staan in KRO Magazine 50. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.

Tekst: Roel van Bekkum