TV Toen: As the world turns

In de rubriek TV Toen biedt KRO Magazine wekelijks een terugblik op de tv-geschiedenis. Deze week gaan we terug naar 1990, toen Nederland kennismaakte met As the world turns.

Leugens

Lisa vertelt haar echtgenoot dat ze het huishouden doet. De kijker weet beter: haar man betaalt zonder het te weten hun werkster. Iemand anders ontdekt dat haar oppaskindje haar biologische zoon is. Het zijn zomaar wat verhaallijnen uit As the world turns. RTL-directeur Ruud Hendriks maakt in 1990 een lucratieve deal voor reclameinkomsten voor het net nieuwe RTL 4. Onderdeel daarvan is deze serie en zo maakt Nederland kennis met deze dagelijkse soap.

13.000 episodes

ATWT ontstaat al in 1956 en start dan meteen op tv in plaats van eerst op de radio. In die begindagen duurt het een half uur, in plaats van het gebruikelijke kwartier, wat uiteindelijk een uur wordt. Bedenkster Irna Philips besteedt uitgebreid aandacht aan psychologische karakteropbouw van de personages, ze wil geen ‘lege hulzen’ neerzetten. Dat de soap met die basis uiteindelijk meer dan 13.000 afleveringen zou duren, had Philips zelf waarschijnlijk ook niet verwacht. Actrice Helen Wagner (Nancy Hughes) overlijdt kort voor de allerlaatste aflevering in 2010 en is als enige al die jaren te zien.

Terugzien?

In bijna zes minuten komt een groot aantal van de intro’s van As the world turns voorbij. De eerste uit 1956 is, net als de serie toen, in zwart-wit en hierin wordt hardop de naam van de wasmiddelensponsor uitgesproken. De leader wordt sneller met de jaren en er worden acteurs toegevoegd. Wat blijft is de altijd draaiende wereldbol.

 

Redactie: Roel van Bekkum