‘Spoorloos’ preview: op zoek naar donorvader

'Spoorloos' behandelt iedere maandagavond minimaal twee verhalen. Het promotiefilmpje op tv laat u kennismaken met het eerste, maar hoe zit het met het andere verhaal? Daarover bellen wij wekelijks met de redactie. Deze week: Ester is op zoek naar haar donorvader.

Wat kunnen we vanavond verwachten in Spoorloos?

Wil van den Bongaardt, redactiecoördinator: “Vanavond brengen wij de oproep van Ester die op zoek is naar haar donorvader. Zij werd in 1972 geboren nadat zij verwekt was in de Amsterdamse kliniek van de beroemde gynaecoloog Leo Swaab. Ester heeft weinig gegevens van haar vader, maar weet wel dat hij ongeveer 1.84 m lang is, donker haar en lichte ogen heeft. In die tijd adviseerden de klinieken om de uiterlijke kenmerken van de donor af te stemmen op die van de opvoedvader, zodat de kans op gelijkenis groter zou zijn. Ook vermoedt zij dat hij in 1972 student was in Amsterdam of Leiden.

Oproep

Naar aanleiding van het verhaal van Ester, roepen wij in de uitzending vooral oudere donoren op om zich te melden bij de KID-DNA Databank van het Fiom, de organisatie die helpt bij het beantwoorden van afstammingsvragen. Hier kunnen donorkinderen en donoren zich melden, zodat er mogelijk een match tussen de twee ontstaat. We hebben aan het begin van dit kalenderjaar het resultaat getoond van de oproep van donorkind Bjorn. Hij had zelf via deze databank zijn donor gevonden en dertien halfbroers en –zussen, en was op zoek naar meer nakomelingen van de donor. Wij vonden er toen nog twaalf. Volgens de laatste informatie die wij hebben, staat de teller inmiddels op 35 halfbroers en –zussen.”

Voorproefje

Wilt u alvast wat beelden zien van Esters verhaal uit de uitzending van 28 november? Bekijk dan snel het onderstaande filmpje, exclusief gemaakt voor KRO Magazine:

SPOORLOOS, IEDERE MAANDAG, 21.10, NPO 1, KRO-NCRV

Tekst: Judith Zijp i.s.m. Wil van den Bongaardt, beeld:Robert Elsing