Recensie: Safe House

'Sherlock', 'Midsomer Murders', 'Inspector Morse'; onze westerburen produceren jaar in, jaar uit ijzersterke detectives en ze zijn niet van plan daar mee op te houden. Kan de nieuwe serie 'Safe House' aansluiten bij dit rijtje?

Het verhaal

Zonder al te veel weg te geven; het verhaal heeft genoeg inhoud voor minstens een seizoen aan boeiend materiaal. Het is niet compleet origineel (politieagent verlaat zijn baan omdat een getuige die hij moest beschermen werd gedood en vlucht naar het platteland. Daar probeert hij alles te vergeten, maar het laat hem niet los), maar biedt genoeg aanknopingspunten. Zo wordt hij door een collega overgehaald om zijn huisje op het platteland te gebruiken als safe house voor een gezin dat opgejaagd wordt door een moordenaar.

De acteurs

De cast bestaat uit gerenommeerde Britse namen die de personages geloofwaardig neerzetten. Politieagent Robert wordt gespeeld door Christopher Eccleston die u wellicht kent van de Amerikaanse hitserie The Leftovers (met Justin Theroux en Liv Tyler) of van Doctor Who waar hij een terugkerende rol in had. Paterson Joseph, die oud-collega Mark speelt, kent u wellicht ook van The Leftovers. Eigenlijk is de enige die een beetje uit de toon valt Peter Ferdinando die slechterik Michael een tikkeltje te dik aanzet.

De setting

Safe House speelt zich voor een groot deel af in Lake District, een enorm nationaal park in het noordwesten van Engeland. De setting is perfect voor een spannende, langzame detective. Robert en zijn vrouw Katy (Marsha Thomason, Lost, White Collar, red.) bestieren daar een bed & breakfast, maar eigenlijk is er nooit iemand. Toch krijg je daar het gevoel dat de intense rust nooit voor eeuwig kan duren. En als er iets gebeurt, dan is hulp wel heel ver weg…

Conclusie

Zo geniaal als Sherlock of Inspector Morse is Safe House niet. Daar is de verhaallijn niet origineel genoeg voor en bevat de serie een aantal clichés zoals het omineuze pianomelodietje dat direct aanzwengelt als de bad guy verschijnt. Maar door de ijzersterke cast en de passende setting is het wel een aanrader. Safe House misstaat niet als detective.

Wat: Safe House
Wie: Christopher Eccleston, Marsha Thomason, Paterson Joseph, Jason Merrells, Nicola Stephenson, Christine Tremarco, Peter Fernandino
Waar: NPO2 (KRO-NCRV)
Wanneer: zaterdag 19 november om 22.35 (aflevering 1)

SAFE HOUSE, VANAF ZATERDAG 19 NOVEMBER 2016, 22.35 NPO 2, KRO-NCRV

Tekst: Floris Visman, beeld: ITV