Online kijktips: het Eurovisie Songfestival en Freek Vonk

KRO Magazine zet wekelijks de leukste on demand diensten op een rijtje voor jullie! In dit overzicht geven we niet alleen online kijktips, maar bespreken we ook de laatste trends in de film en seriewereld.

De keus van Halina en Joris

On demand televisiekijken en van films genieten wordt steeds populairder. NLziet, Netflix, Videoland, Pathé Thuis: de mogelijkheden zijn eindeloos. En dat gigantische aanbod maakt het lastig kiezen. Voor wie door de bomen het bos niet meer ziet, is Cinetree wellicht een alternatief. Dit filmplatform – opgezet door actrice Hanna Verboom – selecteert wekelijks twee inspirerende films en documentaires die een maand beschikbaar blijven. Het zijn tips van bekende curatoren, onder wie Halina Reijn en Joris Luyendijk. Een abonnement kost vijf euro per maand

Cinetree

Freek bezoekt neushoornweesje

Vanwege stropers leiden neushoorns in Zuid-Afrika geen onbekommerd leven meer. Sinds 2007 is het aantal neushoorns dat er is gestroopt, gestegen met maar liefst negenduizend procent. Dit moet stoppen, vindt Freek Vonk. De bioloog springt in Freek tegen de stropers (vrijdag, NPO 3) in de bres voor de neushoorn. In een uitzending van zijn jeugdprogramma Freeks wilde wereld liet hij vorig jaar al eens de gevolgen van stroperij zien. In een opvangcentrum trof hij babyneushoorn Gertjie. Zijn moeder werd door stropers gedood en het kalfje was aan zijn lot overgelaten. Gelukkig werd hij gered voordat hij omkwam van de honger. In het opvangcentrum geeft Freek hem te eten. Ook ziet hij hoe Gertjie vrienden is geworden met een schaap. Een aandoenlijk tafereeltje.

De aflevering met het neushoornweesje

Een lach en een traan

Een van de verrassendste comedyseries op Netflix is misschien wel Grace and Frankie . Jane Fonda en Lily Tomlin zijn hierin te zien als twee vrouwen van wie het leven op zijn kop komt te staan als hun echtgenoten uit de kast komen en besluiten samen verder te gaan. Hoewel de elegante Grace (Fonda) en de excentrieke Frankie (Tomlin) elkaar niet kunnen uitstaan, zoeken ze toch steun bij elkaar. Er bloeit een bizarre vriendschap op tussen de twee bedrogen vrouwen. De eerste reeks van Grace and Frankie was zo’n succes dat Netflix al snel een tweede aankondigde. Deze ging vorige week in première op de online videodienst. De bijzondere band tussen de twee wordt hierin op de proef gesteld door gezondheidsprobleempjes, zakelijke uitdagingen, pijnlijke geheimen en opbloeiende romances.

Grace and Frankie

De laatste Nederlandse winnaar

Douwe Bob vertegenwoordigt dinsdagavond Nederland tijdens de halve finale van het Eurovisie Songfestival. Mocht hij de finale bereiken en winnen, dan kunnen twee afleveringen van De wandeling zomaar nuttig voor hem zijn. Eind april wandelde Sander de Kramer met Lenny Kuhr, die in 1970 won. Een jaar eerder sprak hij de laatste Nederlandse winnares: Getty Kaspers van Teach-In, dat 41 jaar geleden won met ‘Ding-a-dong’. Ze vertelt openhartig over de valkuilen die je als Songfestivalwinnaar kunt tegenkomen.

De wandeling met Lenny Kuhr