DigiGids: WK ’74 en Blik op de weg

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 41:

Vier ingrediënten

Zout, vet, zuur en hitte, meer ingrediënten zijn er volgens Samin Nosrat niet nodig om een goed gerecht op tafel te zetten. Zout versterkt de smaak van alles wat we koken, vet om de structuur van het eten te verbeteren, zuur om de smaken in balans te brengen en hitte om het eten behapbaar te maken. De Iraans-Amerikaanse chef-kok – en kookboekschrijfster – brengt deze theorie in een vierdelige culinaire serie in de praktijk. Voor Salt, fat, acid, heat reist ze naar Italië, Mexico, Japan en Californië, de plaats waar ze haar culinaire carrière begon. De reeks is nu te zien op Netflix.

Terugblik op de weg

Al achttien jaar toont Wegmisbruikers – vrijdag start een nieuw seizoen – de grootste piraten op de Nederlandse wegen. Het programma heeft veel te danken aan voorloper Blik op de weg. Ook daarin waren snelheidsduivels en andere overtreders te zien, met als verschil dat presentator Leo de Haas nooit een oordeel uitsprak over de bestuurders die op de bon werden geslingerd. Blik op de weg was uitermate populair. Op YouTube staat een uitgebreid archief met complete afleveringen, heftige achtervolgingen en gekke hoogtepunten.

Vervolg op spraakmakende docu

Zelden maakte een documentaire zo veel los als Making a murderer. Deze Netflix original vertelt het waargebeurde verhaal van Steven Avery. De Amerikaan zat achttien jaar onterecht in de cel voor een verkrachting. Niet lang na zijn vrijlating werd hij opnieuw opgepakt. Wederom beweerde Avery dat hij onschuldig was. Drie jaar na de spraakmakende documentaire komt Netflix nu met een vervolg. Hierin volgen de filmmakers onder anderen Avery’s advocate Kathleen Zellner, terwijl ze onvermoeibaar doorwerkt en met nieuw bewijs komt. Making a Murderer Part Two is vanaf 19 oktober te zien op Netflix.

De verloren WK-finale

Het Nederlands elftal speelt zaterdag in de Nations League tegen Duitsland. De confrontaties met onze oosterburen zijn zelden saai. De WK-finale van 1974 in Duitsland maakt waarschijnlijk het meeste los. Oranje speelde het betere voetbal, maar na negentig minuten stapte die Mannschaft als wereldkampioen van het veld. Duitsland won met 2-1, onder meer door een onterecht toegekende strafschop. Andere tijden sport blikte met hoofdpersonen zoals Franz Beckenbauer en Günter Netzer terug op die memorabele wedstrijd van 7 juli 1974. De uitzending is hier terug te kijken.