DigiGids: ‘Wildernis onder water’ en ‘Het WK wegkijken’

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar een mooie on-demand-aanvulling en podcast bij. Dit is de oogst van week 46:

Vrouwelijke burgemeester in Afghanistan

Zarifa Ghafari was pas 26 toen ze een van de eerste vrouwelijke burgemeesters van Afghanistan werd. De documentaire In her hands volgt haar tijdens een turbulente periode in het land. Westerse troepen trokken zich terug en de taliban namen de macht over. Dat had grote invloed op de levens van alle vrouwen in het land, en zeker op dat van een vrouwelijke burgemeester. Regisseurs Tamana Ayazi en Marcel Mettelsiefen brengen in beeld hoe Ghafari met de druk omging en een van de belangrijkste beslissingen uit haar leven moest nemen. De documentaire is geproduceerd door Hillary en Chelsea Clinton en is vanaf 16 november te zien op Netflix.

WK wegkijken

Het zal niemand ontgaan zijn dat het WK voetbal in Qatar controversieel is. Toch zullen straks weer miljoenen mensen kijken. In de podcast Het WK wegkijken onderzoeken Clairy Polak en Hugo Borst vragen en dilemma’s over de schaduwkant van het WK. In vier af leveringen bekijken ze hoe Qatar gastland werd, hoe het zit met de overleden migrantenarbeiders en welke rol de media spelen. Tot slot stellen ze zichzelf een gewetensvraag: in hoeverre ben je als voetballiefhebber medeverantwoordelijk? Luister vanaf 12 november mee op human.nl/het-wk-wegkijken of via de bekende diensten.

Wilde ontdekkingen onder water

De documentaire Nederland onder water van regisseur en visonderzoeker Arthur de Bruin laat de nog vrij onbekende Nederlandse onderwaternatuur zien. Toch is dit niet de eerste keer dat de fascinerende ecosystemen onder de Nederlandse wateroppervlakten in beeld komen. De Bruin werkte ook mee aan de zesdelige documentaireserie Wildernis onder water. Van havens tot kleine vijvers en slootjes, overal valt wat te ontdekken. Naast mooie beelden wordt er aandacht besteed aan de impact van menselijk handelen, overleven onder het ijs en onderwaterroutes.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 46. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.