DigiGids: Wie is de Mol? en Jan & Christina

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 11:

Nestcams

Passie, romantiek, nieuwe geboortes en gezinsdrama’s: de beelden van Vogelbescherming Nederland staan elk voorjaar weer garant voor een paar maanden vol emotie. Vogelliefhebbers kunnen ook dit jaar weer dankzij in nesten geplaatste webcams meekijken met broedende ouders. Deze lente volgen de nestcams onder meer een lepelaars- koppel, dat broedt in de buurt van Haarlem. Ook te zien zijn een stel ooievaars, diverse uilensoorten, en kleine vogels als koolmezen en merels. De start is in ieder geval veelbelovend. In verschillende nesten liggen al eieren. Of daar daadwerkelijk ook kuikens uitkruipen, blijft even afwachten. De zogeheten nestcams zijn te volgen via deze link. 

Wie is de Mol?

Een ding is na dit weekend zeker: de Mol van dit seizoen is uitgemold en kan op zijn lauweren rusten. Fans van Wie is de Mol? zitten echter met een gat in hun zaterdagavond, maar dat is gelukkig op te vullen. NPO Plus heeft namelijk de hand gelegd op de Vlaamse versie van het programma van vorig jaar. Gilles De Coster zet daarin koers naar Vietnam, met in zijn kielzog negen kandidaten én een Mol. Bekende Vlamingen blijven thuis; de serie draait om doodgewone mensen. Overigens is in Vlaanderen inmiddels in de ban van een nieuwe mollenjacht. De zender VIER zendt die uit.

Jan & Christina

Fotograaf Jan Banning maakte veel indruk met zijn serie over de ingezetenen van een vrouwengevangenis in de VS. Een van de door hem geportretteerde vrouwen is Christina Boyer. Zij zit vast omdat ze haar driejarige dochtertje zou hebben vermoord en kreeg daarvoor een kleine dertig jaar geleden een levens- lange gevangenisstraf opgelegd. Banning gelooft echter in Boyers onschuld en begint aan een moeilijke missie: te bewijzen dat ze onterecht vastzit. Katinka Baer volgde hem bij zijn pogingen de veroordeelde vrouw vrij te krijgen. Het resultaat staat als driedelige podcast over onrecht, doorzettingsvermogen en de bijzondere band tussen de fotograaf en de gevangene. Luister het hier.

Parasite

De verrassende winnaar van de Oscar voor beste film van het jaar? Het Zuid-Koreaanse Parasite (Gisaengchung) van Bong Joon-Ho, die ook al een Oscar voor zijn regie verdiende. De film draait om een gezin dat moet rondkomen van werk als pizzadoosvouwers. Tot de zoon een gouden kans krijgt: hij kan aan de slag als privédocent bij een steenrijke familie. Langzaam maar zeker werkt hij de rest van het personeel de deur uit, en loodst zijn zus, zijn moeder en zijn vader binnen. De rijke familie heeft aanvankelijk niets door. Tot de zaak een dramatische wending neemt. Vanaf 11 maart bij Pathé Thuis.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 11. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.