DigiGids: Weggestopt en Wereld Aids Dag

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 48:

Worsteling met wachtlijsten

Publiciste Elise van der Velde, moeder van Ties, vertelt in de podcast Weggestopt over haar zoektocht naar een goede plek voor haar zoon, die leeft met een handicap. Nu Ties negentien is, wordt het voor hem en de rest van het gezin tijd dat hij het huis uit gaat. Maar waar kan Elise haar zoon, die in een rolstoel zit en zorg nodig heeft, met een gerust hart onderbrengen? De podcast volgt haar worsteling met wachtlijsten en afwijzingen én vertelt het levensverhaal van Ties. Beluister Weggestopt hier en via de bekende podcastdiensten.

De evolutie van Sjimmie

In deze tijd van het jaar laait steevast de discussie over Zwarte Piet op. Andere tijden maakte een mooie reportage over een andere bekende zwarte figuur met een lange Nederlandse traditie: Sjimmie, het vriendje van stripfiguur Sjors. In Witte Sjors en zwarte Sjimmie vertelt striptekenaar Jan Kruis hoe de geliefde figuur door de jaren heen als vanzelfsprekend evolueerde van een bizarre karikatuur tot een gelijkwaardige vriend van Sjimmie. Henk van der Linde maakte sinds de jaren 50 zeven films over de stripfiguren en denkt terug aan de lastige casting van Sjimmie.

De eerste aidspatiënt

Op 1 december is het Wereld Aids Dag, een moment waarop landen stilstaan bij de impact van deze ziekte. Precies veertig jaar geleden werd aids in de VS voor het eerst geconstateerd. Het hiv-virus was toen nog niet ontdekt. De documentaire Aids: Vluchten kon niet meer van Hetty Nietsch zoomt in op de impact die de ziekte in de luchtvaart had onder stewards en pursers. De eerste gedocumenteerde aidspatiënt was een Canadese steward die zich niet bewust was van de ziekte en het virus in zijn vriendennetwerk verspreidde. Oud-KLM-medewerkers en nabestaanden vertellen over die onzekere en heftige periode. Bekijk hem hier terug.

Nieuw op Netflix: The Power of the Dog

Phil en George Burbank runnen de familieranch, maar de broers verschillen als dag en nacht. De erudiete en onaangename Phil (Benedict Cumberbatch) staat recht tegenover de wat simpele George (Jesse Plemons). Als George trouwt met Rose (Kirsten Dunst) zet dat de verhoudingen op scherp. De oogstrelende western van Jane Campion is gebaseerd op het gelijknamige boek van Thomas Savage en leverde haar op het filmfestival van Venetië de Zilveren Leeuw voor beste regie op. Ook de acteurs zijn eersteklas. Na een rondje langs wat andere festivals is de film vanaf 1 december te zien op Netflix.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 48. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.