DigiGids: The Hand of God en Snelwegkerk

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 50:

Documentaire over de snelwegkerk

Samen naar de kerk gaan is een traditie waar veel mensen zich alleen met Kerst nog aan houden. Een van de symbolen van de individualisering van het geloof is de snelwegkerk: een typisch Duits verschijnsel dat op zo’n veertig plekken langs de Autobahn te vinden is. In de met een Gouden Kalf bekroonde documentaire Snelwegkerk portretteert Elsbeth Fraanje een aantal mensen die zo’n kapel geregeld bezoeken, onderhouden of er in het gastenboek neuzen waarin bezoekers hun gebeden en gedachten achterlaten. Een verstilde mozaïekvertelling, met steeds het geraas van de snelweg op de achtergrond. Bekijk Snelwegkerk hier. 

Zoektocht naar het kerstkonijn

In sommige gezinnen hoort konijn net zo bij Kerst als een boom met ballen. Waar komen al die konijnen vandaan, die in december ineens in de supermarkt en bij de slager liggen? Keuringsdienst van waarde zocht het uit. De meeste kerstkonijnen zijn geen wilde dieren uit het bos, maar tamme konijnen die worden gefokt voor consumptie. Het blijkt nog niet zo makkelijk om uit te vinden wie al die de dieren levert. Uiteindelijk komt de Keuringsdienst uit in China. Bekijk de aflevering hier terug.

De hand van God

Regisseur Paolo Sorrentino (La grande bellezza) putte uit zijn eigen jeugdherinneringen voor het ontroerende en nostalgische drama The Hand of God, dat zich afspeelt in het Napels van de jaren 80. Het leven van de zeventienjarige voetbalfan Fabietto (Filippo Scotti) verandert ingrijpend door twee gebeurtenissen: de komst van Diego Maradona naar voetbalclub Napoli en een ernstig drama dat een grote impact heeft op zijn leven en dat van zijn familie. De film (originele titel È stata la mano di Dio) won de juryprijs op het filmfestival van Venetië en is de Italiaanse inzending voor de Oscars. Vanaf 15 december op Netflix.

Podcast: In de voetsporen van oma

In de nieuwe podcast Baba treedt Willem Voogd in de voetsporen van zijn Russische oma (‘baba’ in het Russisch). Tatiana werd tijdens de Tweede Wereldoorlog verliefd op de Nederlander Pieter, die in de haven van Odessa werkte. Nadat Pieter werd teruggeroepen, reisde de 21-jarige vrouw hem achterna, van de Zwarte Zeekust dwars door het oorlogsgebied naar Velsen. In de podcast maakt Voogd dezelfde reis door Europa. Onderweg ontmoet hij Oekraïense familieleden, vluchtelingen en migranten. Ook gaat hij op zoek naar de man voor wie zijn oma haar levensgevaarlijke reis ondernam. Luister Baba via nporadio1.nl/podcasts/baba of de bekende podcastdiensten.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 50. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.