DigiGids: The Guilty en Scheiden met Stine

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 39:

Na de Molukse kaping

In 1977 kaapten jonge Zuid-Molukkers een trein met 51 passagiers bij De Punt in Drenthe. Na drie weken werd de gijzeling door een eenheid mariniers beëindigd. Er vielen acht doden, onder wie zes gijzelnemers. Deze week zendt KRO-NCRV de indringende documentaire Gij zult niet doden uit over de rechtszaak die Molukse nabestaanden aanspanden naar aanleiding van het gewelddadige ingrijpen. Het vol- ledige verhaal van de kaping werd in 2017 door Coen Verbraak uitgespit in zijn documentaire Wij willen leven! – 40 jaar na de Molukse kaping. Bekijk hier de documentaire en de bijbehorende nabespreking. Zie ook pagina 54 in de papieren gids.

Nieuw op Netflix: Maid

Stephanie Land schreef een bestseller over haar strijd tegen de armoede in het hedendaagse Amerika, waar een dak boven je hoofd en een bord met eten voor veel mensen geen gegeven is. Haar autobiografie werd bewerkt tot de serie Maid, waarin de hoofdrol wordt gespeeld door Margaret Qualley. De alleenstaande moeder Alex werkt lange dagen voor schrikbarend weinig geld, en het is altijd weer de vraag of ze volgende maand met haar kinderen op straat zal staan. Een ontluisterende, maar ook ontroerende verkenning van armoede, dakloosheid en bureaucratie. De tien afleveringen van deze sociale dramaserie staan vanaf 1 oktober op Netflix.

Deense thriller in Amerikaans jasje

Acteur Jake Gyllenhaal was zo onder de indruk van de Deense thriller Den skyldige dat hij de rechten kocht. Hij speelt zelf de hoofdrol in een Amerikaanse remake The Guilty, die werd geregisseerd door Antoine Fuqua (Training Day) en geschreven door Nic Pizzolatto (True detective). Gyllenhaal speelt de rol van Joe Bayler, een politieagent die in afwachting van een onderzoek is overgeplaatst naar de alarmcentrale. Daar beantwoordt hij de oproep van een wanhopige vrouw en raakt hij meer en meer betrokken bij haar situatie. Dat de film zich volledig afspeelt in het kantoor van de alarmcentrale komt de spanning zeer ten goede. The Guilty is vanaf 1 oktober op Netflix.

Podcast over Scheiden

Doen scheidende ouders hun kinderen kwaad? Waarom scheiden mensen eigenlijk? En waarom wordt er tegenwoordig op veel grotere schaal gescheiden dan vroeger? Filosoof en programma-maker Stine Jensen verdiept zich in haar podcast Scheiden met Stine in de verschillende aspecten van de echtscheiding. Haar eigen scheiding, haar dochtertje Vicky en ex Jaime vormen daarbij de rode draad. Jensen onderzoekt de redenen en gevolgen van het scheiden, het voorbeeld van ouders op een relatie, de kosten van een scheiding en hoe je met elkaar omgaat na een scheiding. Luister naar Scheiden met Stine via www.human.nl/scheiden-met-stine.html of de bekende podcastplatforms.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 39. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.