DigiGids: The boy who harnessed the wind en Andere Tijden

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 8:

Van het aardgas

Andere tijden gaat deze week terug naar de jaren 60, toen heel Nederland een aansluiting op het aardgasnet kreeg. Inmiddels zijn de tijden veranderd en zijn er plannen om ons land ‘van het aardgas’ te halen. Die plannen maken veel los bij sommige mensen, zo blijkt bijvoorbeeld in Hollandse zaken. ‘Dokken voor het klimaat’, was de titel van een zomerse aflevering, waarin Cees Grimbergen inwoners van de Utrechtse wijk Overvecht-Noord ontvangt. Hun huizen moeten over twaalf jaar gasvrij zijn. Zij vrezen hoge kosten en vragen zich af of het zin heeft als het buitenland niet meedoet. Kijk het hier terug.

Fietsen met tegenwind

De film The boy who harnessed the wind is gebaseerd op het levensverhaal van William Kamkwamba. Deze dertienjarige jongen uit Malawi ziet bezorgd hoe de droogte in het Afrikaanse land om zich heen grijpt en vreest voor een hongersnood in zijn dorp. Maar tijdens het prutsen aan een etsdynamo komt hij op een idee dat een einde aan dit probleem zou kunnen maken. Hij neemt het heft in eigen hand, maar lang niet iedereen in het dorp is overtuigd van zijn uitvinding. Chiwetel Ejiofor (12 Years a Slave) regisseert en speelt ook een van de hoofdrollen. Vanaf 1 maart op Netflix.

Awel, Wie is de mol?

Wie is de mol? is niet alleen populair in Nederland, maar ook in België, waar het ook bedacht is. De commerciële zender Vier zendt het speurprogramma daar uit en Vier is niet in Nederland te ontvangen. Maar goed nieuws voor de Nederlandse Molloten: de avonturen en sabotagestreken van onze Zuiderburen zijn toch in Nederland te volgen, via NPOStart.nl. Daar verschijnt vanaf 1 maart elke zaterdag een nieuwe aflevering. Geen geduld? Het gehele seizoen staat op het betaalde NPO Start Plus. De deelnemers zijn onbekende Belgen en de locatie van dit seizoen is Vietnam. Net als vorig jaar is Gilles De Coster de presentator.

Nestor van de natuurfilm

Natuur op 2 volgt deze week het vogelei, van het moment dat het wordt gelegd tot er een kuiken uitgekropen is. David Attenborough maakte de documentaire en dat betekent dat het een staaltje vakwerk is. De natuurfilmer zette het genre eigenhandig op de kaart. In de Tv show ging Ivo Niehe twee jaar geleden bij hem op bezoek. Hij vertelt Ivo over de gevaren van zijn werk, zijn jeugd en een van zijn favoriete dieren: de liervogel. Deze Australische adderaar heeft een groot arsenaal aan geluiden die hij kan nadoen, van camera’s tot auto- alarmen en de kettingzagen die hun oerwoud omzagen. Zie de aflevering hier terug.  Zie ook pagina 26 in de gids.