DigiGids: Terug naar D-day en Philomena

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje, met soms ook nog een mooie podcast. Dit is de oogst van week 22:

Herinneringen aan Hamelen

Beeld & Geluid in Hilversum maakte vorige maand bekend dat er in het archief vier verloren gewaande afleveringen van Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer? zijn teruggevonden. Fans reageerden verheugd, want de kinderserie uit de jaren 70 roept bij veel oudere kijkers nog altijd warme herinneringen op. Voor TV monument maakte Han Peekel een aflevering over de belangrijke rol die deze prestigieuze KRO-serie vol liedjes heeft gespeeld in de geschiedenis van de Nederlandse kindertelevisie. In de documentaire vertellen onder anderen hoofdrolspelers Loekie Knol, Rob de Nijs en schrijver Harrie Geelen over Hamelen, waarvan veel fragmenten voorbijkomen.

Overleven in een Iers klooster

In de documentaireserie Meisjes van de Goede Herder (maandag 3 juni om 20.25 op NPO 2) onderzoekt Britta Hosman de misstanden die plaatsvonden in een Nederlandse kloosterorde waar meisjes met een moeilijke jeugd terechtkwamen. Het verhaal komt deels overeen met dat van de hoofdpersoon in Philomena, een film die is gebaseerd op een waargebeurd verhaal. In de jaren 50 werd de jonge ongehuwde moeder Philomena Lee (Judi Dench) naar een Iers klooster gestuurd, waar ze haar zoontje moest afstaan voor adoptie. Vijftig jaar later gaat ze samen met journalist Martin Sixsmith (Steve Coogan) naar hem op zoek. Philomena is nu te zien op NPO Plus.

Terug naar D-day

Tachtig jaar geleden vond op de stranden van Normandië een gigantische militaire invasie plaats. Op 6 juni 1944, de dag die de historie in zou gaan als D-day, was Operatie Overlord de start van de Europese bevrijding. Het aantal van nog levende veteranen dat deelnam, wordt snel kleiner. Vijf jaar geleden blikte Philip Freriks met een aantal van hen terug op de gedenkwaardige dag in de documentaireserie In de voetsporen van D-day. Onder hen ook de in januari overleden Nederlandse veteraan André Hissink, die in een Amerikaanse bommenwerper boven bezet Frankrijk vloog.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 22. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.