DigiGids: Sophie over kreukels en de redding van Panorama Mesdag

KRO Magazine zet wekelijks de leukste online kijktips op een rijtje. Van on-demand-diensten tot digitale tv, van Facebook tot Uitzending Gemist.

Politiek op z’n Mexicaans

De Amerikaanse politiek kwam al ruimschoots aan bod in House of cards. Voor Ingobernable steekt Netflix de grens over naar Mexico. De 15-delige politieke dramaserie gaat over het wel en wee van een Mexicaanse first lady. Deze Emilia Urquiza (Kate del Castillo) is een vrouw met een eigen mening en een krachtig karakter. Beide heeft ze hard nodig, want haar echtgenoot Diego (Erik Hayser) blijkt de nodige geheimen te hebben. De presidentsvrouw gaat op zoek naar de waarheid en die speurtocht heeft grote gevolgen voor haar privéleven. Diego kan zijn borst natmaken: zijn Emilia is volgens de trailer in staat om “een president te maken, te verlaten en te vernietigen”. Ingobernable is vanaf 24 maart te zien op Netflix.

Humor geboren uit ellende

Herman Finkers duikt deze week in Verborgen verleden in zijn familiegeschiedenis. De voorvaderen van de Twentse cabaretier moesten veel armoede en ellende doorstaan, zo blijkt. Wellicht dat die misère de bron is waaruit de droge humor van de Finkers-familie is ontstaan. Iets meer dan een jaar geleden was Herman te gast in College tour, om aan een zaal vol studenten te vertellen over de kunst van het grappen maken. Ook zijn ziekte – hij heeft chronische leukemie – komt aan bod. Door deze aandoening moest hij een tijd stoppen met optreden, maar de ziekte was ook mede een inspiratiebron voor zijn veelgeprezen voorstelling Na de pauze. De aflevering van College tour is hier terug te zien.

Sophie over kreukels

Sophie Hilbrand is vanaf deze week te zien met Sophie in de mentale kreukels, waarin ze met collega’s, ervaringsdeskundigen en experts spreekt over burn-outs. Het is niet de eerste keer dat de presentatrice een taboe slecht. Eerder maakte ze al twee reeksen over plastische chirurgie. Ze sprak daarin met bekende Nederlanders over het gebruik van botox en fillers en andere cosmetische ingrepen. In de eerste reeks kwamen vrouwen aan bod, onder wie Yvon Jaspers en Melisa van der Meyde; in de tweede reeks sprak ze met Ronald de Boer, Gordon en andere mannen over zaken als kaalheid en tatoeages. Beide reeksen zijn hier terug te zien.

De redding van Panorama Mesdag

Wim Pijbes bekijkt in Panorama Pijbes het Nederlandse landschap door de ogen van kunstschilders. Hij start met de Nederlandse kust, en daarin mag het wereldberoemde Panorama van Scheveningen van Hendrik Willem Mesdag niet ontbreken. In 1998 gingen restauratoren aan de slag met het door lekkages en verslijtend linnen in slechte staat verkerende kunstwerk. Close-up laat zien hoe het zeegezicht tot stand kwam en legt uit hoe restauratoren het enorme doek ook voor toekomstige generaties wisten te behouden. De documentaire is hier te zien.