DigiGids: Sanders Wandeling en Hans van Mierlo

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 46:

Portret van een minister

Geestelijk vader Frank Ketelaar van de nieuwe serie BuZa vertelt het zelf in het interview aan deze gids: zijn Maarten Meinema heeft flink wat trekjes van Hans van Mierlo, die het ambt van minister van Buitenlandse Zaken van 1994 tot 1998 vervulde. Holland Doc maakte in 2006 een portret van het D66-boegbeeld. De makers leggen de nadruk op de welsprekendheid van de in 2010 overleden (mede-)oprichter van de democratische partij. Vol mooie oude archiefbeelden en een interview met de politicus zelf. Hij blikt daarin terug op zijn leven en zijn lange loopbaan in de politiek. Bekijk het portret hier. 

Sanders aan de wandel

Sander de Kramer heeft na een zomerstop zijn stevige stappers weer aangetrokken voor nieuwe afleveringen van zijn podcastserie Sanders wandeling. Hij begint ditmaal in Barendrecht, waar hij aan de wandel gaat met een vrouw die bekend is van haar prestaties op de fiets. Met Leontien van Moorsel praat hij over haar mooiste overwinningen, maar ook over de keerzijde die deze prestaties hadden. De topsport maakte van haar een anorexiapatiënt. Inmiddels is Van Moorsel alweer enige jaren met fietspensioen en probeert ze in het Leontienhuis andere mensen met een eetstoornis te helpen. Luister op www.nporadio5.nl/podcasts/ of via de bekende podcastdiensten.

Nieuw op Netflix: Tick, tick… BOOM!

Acht jaar werkte Jonathan Larson (Andrew Garfield) in het New York van de jaren 90 aan zijn grote doorbraakmusical. Maar met de première in aantocht komt hij van alle kanten onder druk te staan. Zijn vriendin (Vanessa Hudgens) wil weg uit New York. Zijn goede vriend Michael heeft zijn artistieke droom teleurgesteld achter zich gelaten en is de financiële wereld ingestapt. De aidsepidemie kost veel van zijn vrienden het leven. En almaar blijft Jon onzeker strepen in zijn script. De film Tick, tick… BOOM! is gebaseerd op het leven van de echte Larson, schrijver van de musical Rent. Vanaf 19 november op Netflix.

Documentaires kijken

Het grootste documentairefestival van de wereld vindt deze week plaats in Amsterdam, maar naar de hoofdstad reizen om mooie documentaires te kijken is niet per se nodig. Op www.idfa.nl staan veel nieuwe titels, bijvoorbeeld The lifeguard, over de strenge Chileense strandwacht Mauricio of The specialist over het proces tegen nazikopstuk Adolf Eichmann. Ook zijn er klassiekers te zien, allemaal tegen betaling van een paar euro. Het festival besteedt ook ruim aandacht aan Johan van der Keuken. Beppie (1965), zijn klassieke film over het gelijknamige Amsterdamse straatmeisje, is in zijn geheel en gratis te zien op YouTube. 

Dit en meer leest u in KRO Magazine 46. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.