DigiGids: Ronald Giphart duikt in het leven van Jan Wolkers

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij.

Nieuwe schat uit het Jan Wolkers-archief

Tien jaar na het overlijden van Jan Wolkers komt er een nieuwe schat uit zijn archief op Texel: op tachtig audio- en filmspoelen zijn allerlei intieme gesprekken te horen met belangrijke personen uit zijn leven en werk. Meer dan genoeg materiaal voor regisseur Wim van der Aar, die voor Het uur van de wolf een nieuwe documentaire maakte over de kunstenaar en schrijver. Op NPO Focus dook auteur Ronald Giphart al eens in het leven van Wolkers. Hij selecteerde vele interessante fragmenten, zoals de legendarische zoektocht naar het spuugbeestje in het kinderprogramma De achtertuin van Jan Wolkers. De selectie van Giphart vind je hier.

Bijzondere serie over dementie

Irene Moors en Jeroen van der Boom ontvangen in de SBS 6-show Onvergetelijke herinneringen dementerende mensen en hun dierbaren. Samen blikken ze terug op mooie momenten. Vorig jaar maakte Omroep MAX al een bijzondere serie over dementie. Het project begon bij kunstschilder Herman van Hoogdalem, wiens moeder aan Alzheimer leed. Na haar overlijden ging de kunstenaar terug naar het verpleeghuis, waar hij als eerbetoon aan zijn moeder ouderen met dementie portretteerde. In Gezichten van dementie volgt oud-nieuwslezer Gijs Wanders hoe de schilderijen ontstaan en spreekt hij met familieleden van de senioren. Tijdens het project begon zijn eigen vader te dementeren – de laatst geportretteerde in de reeks is dan ook John Wanders. De vijf afleveringen zijn hier te zien op NPO.nl.

Ik vertrek naar Portugal

Het nieuwe seizoen van Ik vertrek trapt deze week af met het emigratieavontuur van Dave en Anne uit Delft. Zij verhuizen naar Portugal om daar een bed and breakfast op te bouwen. Dezelfde droom hadden Rob en Peter, die dit voorjaar te zien waren in het Avrotros-programma. In de Portugese Algarve beginnen de mannen een luxe B&B in een grote witte villa, die ze ‘The White House’ noemen. Na wat opstartproblemen is het stel helemaal klaar voor de eerste gasten, maar dan blijft het stil. De Ik vertrek-aflevering is hier terug te kijken via NPO.nl.

Twee panda’s, vijftien jaar werk

De panda’s Wu Wen en Xing Ya zijn intussen helemaal gewend aan hun verblijf in Ouwehands Dierenpark, maar daar ging heel wat aan vooraf. Rick Nieman onderzoekt deze week in Haagse lobby wat voor uitgebreid lobbywerk er nodig was voor de komst van de panda’s. Maar liefst vijftien jaar was dierentuineigenaar Marcel Boekhoorn in touw om de zwart-witte beren naar Nederland te halen. Het laatste jaar voor de entree van de dieren stond eerder centraal in Welkom Wu Wen en Xing Ya, die Boekhoorn en het dierentuinpersoneel volgt. De documentaire is hier te zien op NPO.nl.