DigiGids: Reizen Waes en Bloody Sunday in Roermond

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 02:

Graafwerk van Japanse journalist

Zwartgelakte documenten en moeizame persconferenties: de politici hebben het zwaar in de nieuwe Netflixserie The journalist. Die speelt zich af in Japan, al zijn de thema’s ook prima naar de Nederlandse samenleving te vertalen. Het verhaal in het kort: journalist Anna is een politiek schandaal op het spoor dat zich afspeelt in de hoogste regionen van het landsbestuur. Terwijl Anna probeert de waarheid boven water te krijgen, draaien de papierversnipperaars overuren. De serie is niet alleen spannend, maar geeft ook een mooi beeld van de Japanse cultuur. Gebaseerd op de gelijknamige film uit 2019. Vanaf 13 januari op Netflix.

Met Waes naar Albanië

De deelnemers aan Wie is de Mol? gaan dit seizoen op mollenjacht in Albanië. Tom Waes (foto) maakte eerder een reis door het voormalig communistische bolwerk. Hij laat zeker ook de mooie kanten van het Balkanland zien, zoals de prachtige natuur en de vriendelijke inwoners. Maar ook duister Albanië blijft niet onbesproken. Zo bezoekt Waes een van de grootste wietplantages van Europa en duikt hij in het gebruik van bloedvetes. Hij spreekt leden van een gezin die door dit eeuwenoude wraaksysteem niet naar school kunnen en niet kunnen werken. Bekijk de uitzending hier.

Bloody Sunday in Roermond

Vier leden van de IRA schoten in 1990 twee Australische toeristen dood, midden op de Markt in Roermond. Frans Pollux reconstrueert de zaak in zijn nieuwe podcastserie Bloody Sunday in Roermond. De Limburgse podcastmaker portretteert de vier verdachten, die in hun strijd onschuldige slachtoffers maakten. Ook spreekt Pollux een Nederlandse studente die destijds verliefd werd op een van de Noord-Ieren en hen hielp. Ook rechercheurs en ooggetuigen komen aan het woord. Luister via nporadio1.nl/podcasts of de bekende podcastdiensten.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 2. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.