DigiGids: Persoonlijke verhalen over kanker in indrukwekkende reeks

KRO Magazine zet wekelijks de beste online kijktips op een rijtje. Van on-demand-diensten tot digitale tv, van Facebook tot Uitzending Gemist.

Persoonlijke verhalen over kanker

Bij een nieuwe editie van Marathon tegen kanker, op 17 mei te zien op NPO 1, wagen bekende en onbekende Nederlanders zich aan sportieve marathonacties om geld op te halen voor onderzoek naar deze ziekte. Dat dat geld keihard nodig is, is te zien in de reeks Over leven met kanker. Hierin volgt presentatrice Mirella van Markus mensen tijdens hun behandeltraject in het Amsterdamse Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis. Artsen, patiënten en familieleden vertellen hoe ze omgaan met de even levensbedreigende als onberekenbare ziekte. De zesdelige reeks is hier terug te zien op NPO.nl.

Meedraaien met afkicken

Voor de derde reeks Anita wordt opgenomen, vanaf 15 mei op NPO 1, portretteert Anita Witzier de patiënten, artsen en verpleegkundigen van diverse ziekenhuisafdelingen. Na een reeks over twee psychiatrische centra maakte ze een tweede over twee afkickklinieken in Sint-Oedenrode en Vught. In de eerste kliniek zitten jongeren die verslaafd zijn aan drugs, drank of gamen. De tweede is voor mensen die lichamelijk moeten afkicken van hun verslaving, het begin van het traject. Anita draait in beide klinieken mee. De tweede reeks is hier terug te kijken via NPO.nl.

Haaien redden met een mobieltje

Leuk voor de jonge dierenvrienden: Zapp heeft in aanloop naar de marathonuitzending van Zapp your planet over de haai een app gebouwd. Het idee erachter is simpel: installeer de Haai Five-app op mobiele telefoon of tablet. Iedere keer als er een haai langs zwemt in een programma van Zapp, scan je het logo met de camera op je mobieltje. Ook op de sites van Zapp zwemmen virtuele roofvissen langs. Zo kun je bronzen, zilveren en gouden haaien verzamelen. Er liggen mooie prijzen te wachten voor de verzamelaars met de hoogste ‘haaiscore’. Download de app via Google Play of Apples App Store.

Lang zullen we leren!

Je bent nooit te oud om te leren en dat geldt al helemaal voor de kijkers van de reeks van MAX Academie. Hierin behandelen vijf wetenschappers van de Leyden Academy verschillende aspecten van de ouderdom. Onderwerp van het eerste college is de biologie van veroudering. Hierin legt dr. David van Bodegom uit hoe het komt dat een muis na twee jaar al oud is en een schildpad pas na 250 jaar. Ook neemt hij zijn studenten mee op een rondreis door het menselijk lichaam, naar de kleinste cellen van het lijf. Andere onderwerpen die in de reeks langskomen zijn onder meer het belang van beweging en voeding op latere leeftijd. MAX Academie zet elke vrijdag een nieuw college online, via Maxvandaag.nl/max-academie.