DigiGids: Penoza & covers uit DWDD

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 12:

Oorlog op de flank

Dit jaar is het 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitsers. Die bevrijding begint in juli 1944 met D-Day op de stranden van Normandië, maar het duurde bijna een jaar totdat de geallieerden in Nederland de grote rivieren overstaken. De podcast Oorlog op de flank belicht deze periode vanuit militair perspectief. Elke maand verschijnt een nieuwe aflevering met verteller David Lucieer. Militair historicus Christ Klep schreef de teksten. Aan bod komen onder meer de slag om Normandië, Operatie Market Garden en het Ardennenoffensief. De podcast is mogelijk gemaakt door het DOSCO Ontwikkelingsfonds en is te vinden via deze link.

De mooiste covers uit DWDD

Niet alleen veel kijkers, maar ook het Nederlandse artiestengilde zal verdrietig zijn over het einde van De wereld draait door. Matthijs van Nieuwkerk draagt de muziek een warm hart toe en maakte elke aflevering tijd vrij voor een optreden van een bandje of zanger. In ‘DWDD Recordings’ zongen bekende Nederlandse zangers nummers van anderen. Dit was zo’n succes dat Matthijs een hele rits wist te strikken voor een optreden in Paradiso in Amsterdam. Benieuwd welke covers Guus Meeuwis, Giovanca, George Baker en Huub van der Lubbe zingen? Zoek op www.npostart.nl naar ‘DWDD Recordings’.

Aapje Aram

Specialisten komen zondag in Red de orang-oetan aan het woord over de bedreigde mensaap. Het dier lijdt al eeuwen onder de mens, bleek eerder in de documentaire Aapje Aram. Die draait om het dode orang-oetanjong dat een medewerker van het Leidse museum Naturalis onderin een ton vond. Een 19e-eeuwse bioloog had het meegenomen uit Borneo. Een groep wetenschappers gaat naar het Indonesische eiland, op zoek naar het verhaal van Aram. Ze spreken met het Dajakvolk over de band met de orang-oetans en proberen erachter te komen waarom Nederlanders destijds apen uit bomen schoten. Bekijk de uitzending hier. 

Penoza: The Final Chapter

Met een zakdoek in de aanslag keken veel Penozafans naar de slotaflevering van hun lievelingsserie. Hoofdpersoon Carmen van Walraven (Monic Hendrickx) leek daarin het loodje te leggen. Maar het lag toch anders: de drugskoningin overleefde de aanslag op haar leven. In Penoza: The Final Chapter heeft de maffiamoeder zich teruggetrokken op het Canadese platteland. Na een vechtpartij komt ze opnieuw in aanraking met de Nederlandse justitie en dan blijkt dat veel mensen nog een appeltje met haar te schillen hebben. Vanaf 26 maart te zien bij Pathé Thuis.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 12. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.