DigiGids: Over water en portret van Annechien

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 11:

Leven met Down

Johnny de Mol laat in Down met Johnny wensen uitkomen van mensen met het downsyndroom. De hoofdpersonen zijn in het algemeen prima in staat om met de presentator te communiceren. Maar geldt dat voor alle downers, is de vraag in de slotaflevering van De laatste downer. In deze reeks stellen Sjoerd en Eveline – zelf downers – vragen over het syndroom. Zo gaat Sjoerd langs bij Manouk, een achtjarig meisje dat een ernstige vorm van down heeft, met veel bijkomende medische problemen. Manouks ouders leggen uit hoe haar en hun leven eruitziet.  Zie de aflevering hier terug.  Zie ook pagina 37 in de papieren gids.

Portret van Annechien

Annechien Steenhuizen is niet alleen de presentator van Project Rembrandt, ze speelt ook als model een rol in het programma. En dat heeft een doel: kijkers kunnen een plaats als finalejurylid verdienen door de presentatrice zo goed mogelijk te portretteren. Op Projectrembrandt.nl staat een filmpje van 20 minuten waarin ze model staat. Hobbyschilders kunnen een foto van hun portret tot 17 maart insturen; bezoekers van de site kunnen de inzendingen tot 20 maart beoordelen. Weinig schilderervaring maar toch zin om mee te doen? Op de site legt jurylid Iris Frederix in zes lessen van 5 minuten uit hoe je een portret opbouwt. Bekijk het hier. 

‘U kijkt zo lief’

De politieke kopstukken gaan in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen nog één keer met elkaar in debat op dinsdag. Tijdens zo’n confrontatie wordt geregeld politieke geschiedenis geschreven. Neem het legendarische debat na de gemeenteraadsverkiezingen in 2002 waarin Pim Fortuyn de vloer aanveegde met Ad Melkert, of het moment waarop een in het nauw gedreven Jan Peter Balkenende debatleider Mariëlle Tweebeeke antwoordde met ‘U kijkt zo lief!’ Die zin werd zo iconisch dat de NOS hem gebruikte als naam voor de documentaire over 50 jaar tv-debatten. Kijk hier het fragment terug.

Nieuwe Vlaamse misdaadserie

De Vlaamse misdaadserie Over water draait om John Beckers, een televisiester die na zware verslavingen alles kwijtraakte. Een baantje bij zijn schoonvader in de Antwerpse haven is de laatste kans om nog iets van zijn leven te maken. Maar in de haven liggen ook de verleidingen van criminaliteit en het grote geld op de loer. Het verhaal vertoont veel overeenkomsten met dat van Frank Masmeijer, al is dat volgens hoofdrolspeler Tom Dewispelaere toeval: “Volgens mij heeft die zijn leven op onze reeks gebaseerd”, grapte hij tegen een Vlaamse krant. De serie is vanaf 15 maart te zien op NPOStart.nl.