DigiGids: Musical classics en De stakende stad

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 8:

De mooiste musicalnummers

Frits Sissing gaat op NPO 1 op zoek naar een nieuwe hoofdrolspeelster voor The sound of music. Pia Douwes is, net als in eerdere edities van Op zoek naar…, jurylid, maar kan zelf ook prachtig zingen. Dat laat ze horen in Musical classics, een concert waarin het puikje van de Nederlandse musicalwereld de mooiste nummers zingt. Naast La Douwes zijn onder anderen Tony Neef, Henk Poort en Linda Wagenmakers te horen. Zij zingen nummers uit Flashdance, Grease, Tarzan en We will rock you onder begeleiding van The New Symphonics. Bekijk het hier terug op NPO Start.

Liedjes onder de loep

“Ik hou van de energie en de swing en de gierende gitaren in de muziek die ik draai. Maar juist de lyrics geven een liedje, of een hele plaat zelfs, voor mij vaak de meerwaarde”, vertelt Dolf Jansen. De cabaretier en muziekliefhebber presenteert al twaalf jaar het programma Afslag Thunder Road, op NPO Radio 2. In de podcast Liedjeslust neemt hij de teksten van de nummers nog verder onder de loep. Dat doet hij met een wekelijks wisselende muzikale gast. Op het programma staan zangers Tim Knol en Douwe Bob, en Krezipfrontvrouw Jacqueline Govaert. Liedjeslust is hier te beluisteren en via de app NPO Luister!

Verzetsactie

Tachtig jaar geleden hadden de Duitsers in Amsterdam als vergeldingsmaatregel honderden Joodse mannen opgepakt en afgevoerd. De woede hierover was groot en de Amsterdammers legden massaal het werk neer. Trambestuurders, havenarbeiders en veel andere werknemers van grote en kleine bedrijven weigerden nog langer te werken. De documentaire De stakende stad gaat over deze verzetsactie, en dan met name over een foto die in februari 1941 werd gemaakt, door een Duitse soldaat. Hierop kijkt een man dwars door de lens en zijn bewaker heen, het heden in. De documentaire gaat op zoek naar zijn identiteit. Bekijk hier op NPO Start.

Gratis kijken: Windkracht 10

Een van de beste Belgische series ooit is terug te kijken bij de Vlaamse VRT. Windkracht 10 kwam uit in 1997 en gaat over een groep mariniers van de kustwacht in Koksijde. Met hun Sea King-helikopter redden ze schepelingen in nood. Vaak voert humor de boventoon, op andere momenten ontroert de serie door het kameraadschappelijke gevoel en de romantische verhaallijnen. Met de top van het Belgische acteursgilde, maar ook met grote namen uit Nederland: Monique van de Ven, Huub Stapel, Antonie Kamerling. Wees er snel bij: Windkracht 10 is met een gratis account nog tot 18 maart terug te kijken op Vrtnu.be.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 8. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.