DigiGids: Moestuinieren voor groentjes en Bäckström

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 32/33:

Indië in de oorlog

Deze maand is het 75 jaar geleden dat er ook in de laatste delen van het Nederlands koninkrijk een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. Andere tijden liet in 2017 een aantal inwoners van de Nederlandse kolonie aan het woord in een tweedelige special over de oorlog in Nederlands-Indië. De geïnterviewden zijn Nederlandse staatsburgers van gemengd bloed, die in de oorlog nog tieners waren. Ze vertellen over het sluiten van de Nederlandse scholen, het ontzag dat ze moesten tonen voor de Japanse bezetters en de angst die ze hadden voor de fanatieke Indonesiërs. Bekijk de afleveringen hier. 

Moestuinieren voor groentjes

De tuin kreeg bij velen zelden zo veel aandacht als in de afgelopen maanden. En niet alleen het onderhouden van planten en bloemen is populair, steeds meer mensen wagen zich aan het kweken van groenten en kruiden. BinnensteBuiten springt in op die trend met een tiendelige YouTube-serie. Moestuinieren voor groentjes is een wedstrijd tussen twee tweelingen met groene vingers (van wie een de achternaam Groen draagt). Zij doen hun uiterste best om topgroenten van eigen bodem te kweken. Moestuinexpert Elbrich Fennema beoordeelt de kwaliteit van hun producten, chefkok Sharon de Miranda proeft of ze ook goed smaken. Vanaf 5 augustus op YouTube.

Zelfingenomen speurneus

Rechercheur Evert Bäckström (Kjell Bergqvist) heeft de reputatie dat hij bijna alle moordzaken oplost. En daar is hij trots op, heel trots. Veel van de mensen met wie hij te maken heeft, vinden hem daarom een vervelende, zelfingenomen kerel. Everts speurneus staat echter zo goed afgesteld, dat makers van tv-programma’s hem maar al te graag uitnodigen om over misdaad te praten. In de serie Bäckström onderzoekt Evert een moord die zelfs voor hem een uitdaging is. De zaak begint met een jongetje dat een schedel vindt met een kogelgat erin. Het spoor loopt naar het Thailand tijdens de grote tsunami. Vanaf 6 augustus bij Ziggo.

De gijzeling van Gladbeck

De beroving van de bank in Gladbeck was in 1988 een van de geruchtmakendste bankovervallen ooit. Op de overval in het Duitse stadje volgden een bloedige gijzeling met een bus. Twee dagen lang reden de criminelen door Duitsland en Nederland. Het werd een mediaspektakel van jewelste, ook al omdat in het kielzog van de bus een hele stoet journalisten meereed. En de criminelen stonden hen graag te woord. Op journalist Marcel van Roosmalen maakte het destijds grote indruk. Samen met zijn vriend Roel, een geschiedenisleraar, reist hij door Duitsland om een reconstructie te maken. De podcast De gijzeling van Gladbeck is hier te vinden.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 32/33. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.