DigiGids: Luce en Iedere steen heeft een gezicht

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 40:

Diana: The musical

Terwijl in Nederland de musical Diana & zonen loopt, gaat komende maand Diana van start op Broadway. De musical van David Bryan over het leven van de prinses van Wales wordt uitgevoerd door het La Jolla Playhouse en had eigenlijk in het voorjaar van 2020 al in première moeten gaan, maar werd uitgesteld door de corona-epidemie. Netflix maakte in de zomer van vorig jaar echter een registratie die vanaf deze week op de streamingdienst te zien is. De rol van Diana wordt gespeeld door Jeanna de Waal, die te zien is in verschillende reproducties van iconische Diana-outfits. Nu op  Netflix.

Podcast over Jodenvervolging

Ter gelegenheid van de opening van het Holocaust Namenmonument in Amsterdam onderzoekt de podcast Iedere steen heeft een gezicht hoe de moord op ruim honderdduizend Nederlandse Joden nog wordt beleefd door nabestaanden van verschillende generaties. Hans Jaap Melissen spreekt met onder anderen Jacques Grishaver, de voorzitter van het Auschwitz Comité en de drijvende kracht achter het monument. Grishaver neemt de podcastmaker mee naar zijn oude onderduikadres. Van andere geïnterviewden hoort Melissen verhalen over verdwenen familieleden, ouders die nooit spraken over de oorlog en het antisemitisme dat ook na de oorlog nooit verdween. Luister op nporadio1.nl of de bekende podcastdiensten.

Zorgen om Luce

Luce Edgar (Kelvin Harrison Jr., foto) is slim, welbespraakt, sportief en een echte modelstudent. Hij is dan ook de grote trots van zijn ouders Amy en Peter (Naomi Watts en Tim Roth), die hem adopteerden uit het door oorlog verscheurde Eritrea. Als docente Harriet Wilson (Octavia Spencer) zorgwekkend gedrag constateert bij Luce, trekt ze aan de bel bij Amy. Heeft juf Wilson de pest aan Luce, of is de jongen inderdaad niet wie hij lijkt? Dit knap geacteerde thrillerdrama van regisseur en coscenarist Julius Onah waagt zich in een mijnenveld van gevoelige onderwerpen, zonder ook maar één misstap te maken. Bekijk het hier.

Dierenlief en -leed

Baasjes leggen hun honden, katten en konijnen deze week extra in de watten op Dierendag, een initiatief van de Dierenbescherming dat teruggaat tot 1930. Geschiedenismagazine Andere tijden maakte een special over dierenlief en dierenleed in de jaren 30 tot en met 80. Archiefbeelden laten zien dat Nederlanders altijd al dol waren op hun huisdieren en deze liefde soms op extreme manieren lieten blijken. Minder goed verging het de Nederlandse boerderijdieren, want schaalvergroting in de veeteelt ging vaak gepaard met een slechte behandeling. Protesten tegen legbatterijen en het dragen van bont hadden in de jaren 70 hun effect.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 40. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.