DigiGids: Lucas de Man bespreekt Breitner

KRO Magazine zet wekelijks de beste online kijktips op een rijtje. Van on-demand-diensten tot digitale tv, van Facebook tot Uitzending Gemist.

George Breitner

Het werk van George Hendrik Breitner staat centraal in Het geheim van de meester. De kunstenaars proberen in het programma een portret van een vrouw in kimono na te maken. De eind-negentiende-eeuwse schilder werd niet alleen bekend vanwege zijn portretten, maar ook door zijn stadsgezichten. In Man en kunst bespreekt Lucas De Man een doek van Breitner met daarop een winters Amsterdam. De Vlaamse presentator bespreekt ook Breitners gebruik van fotografie voor zijn werk, nog een thema dat in Het geheim van de meester aan bod komt. Bekijk Man en kunst hier via NPO.nl.

Op pad met de politie

Jessica Villerius mocht voor de reeks De familierechercheur meelopen met agenten die families bijstaan die te maken hebben gehad met criminaliteit. Het is niet de eerste keer dat Villerius een reeks maakt waarbij ze meeloopt met de politie. Eerder ging ze op pad met de Dienst Speciale Interventies, een eenheid van de politie en het leger die bijvoorbeeld in actie komt bij terrorismedreiging en ander dreigend geweld. Soms gebruiken ze zelfs explosieven om ervoor te zorgen dat ze zo snel mogelijk bij verdachten in huis zijn. De reeks is hier te vinden op NPO.nl.

Kopspijkers

In het nieuwe satirische programma Dwars door de week neemt Sophie Hilbrand het nieuws door, met een panel van cabaretiers die geschminkt zijn als de hoofdpersonen uit het nieuws. Rond de eeuwwisseling deed Jack Spijkerman iets vergelijkbaars in Kopspijkers. Dat werd een vaste waarde op de zaterdagavond en veel typetjes – van Jan Peter Balkenende tot Osama bin Laden – werden onsterfelijk. In TV monument blikt Han Peekel terug op Kopspijkers, met Spijkerman en cabaretiers uit het panel. Uiteraard komen ook de leukste fragmenten langs. De aflevering is hier terug te kijken via NPO.nl.

Opkomst en ondergang van een farao

Woensdag 20 september is op RTL 7 een miniserie te zien over Toetan­chamon, misschien wel de bekendste van de Egyptische farao’s. In totaal zes uur duurt de miniserie over de opkomst en de ondergang van de jonge heerser uit het oude Egypte. Dat juist deze farao zo bekend is, is grotendeels te danken aan de ontdekking van zijn tombe. Plunderaars roofden faraograven lang voor de moderne tijd leeg, maar aan het begin van de vorige eeuw stootte de Britse archeoloog Howard Carter op het vrijwel ongeschonden graf van Toetanchamon. National Geographic maakte een documentaire over Carters werk, en dat van zijn Italiaanse voorganger Giovanni Belzoni, in Egypte. Bekijk deze documentaire hier met Nederlandse ondertiteling: