DigiGids: Legendarische tv en Bibian Mentel

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 45:

Ziekte en strijdlust

Vorig jaar trouwde Bibian Mentel (48) met haar Edwin, en helaas wees alles erop dat de paralympisch snowboardkampioene haar eerste trouwdag niet zou kunnen vieren. Bibian kreeg op haar 27ste voor het eerst de diagnose kanker en sindsdien vertelden artsen haar maar liefst veertienmaal dat de ziekte terug was. Operaties en bestralingen bleven elkaar opvolgen en in 2001 is een been geamputeerd. Toch is ze vastbesloten alles uit het leven te halen. De documentaire Bibian Mentel LEEF volgt haar in een jaar vol ziekte en tegenslag, maar ook vol optimisme en strijdlust. Vanaf 21 oktober op Videoland.

Het geheim van legendarische tv

Kandidaten moeten woorden raden en als ze dat goed doen mogen ze een bal uit een bak trekken. Of teams van politici en tv-presentatoren strijden tegen elkaar op een hindernisbaan. Geen van beide klinken deze omschrijvingen als een tv-hit. Toch werden Lingo en Sterrenslag dat wel degelijk. Ron Boszhard gaat in de podcastserie Legendarische tv-programma’s op zoek naar het geheim van onvergetelijke titels uit de tv-geschiedenis. Hij spreekt daarvoor presentatoren en deelnemers. Ron begint met Wie is de Mol?, waarvan hij als tweevoudig ervaringsdeskundige het nodige weet. Er is elke twee weken een nieuwe aflevering, via Nporadio5.nl/ podcasts of de app NPO Luister.

Jordanese klassiekers

Al meer dan een halve eeuw staat actrice, cabaretier en zangeres Jenny Arean op de planken, maar door de coronacrisis doet ze op dit moment rustig aan, vertelt ze in Volle zalen. Gelukkig kunnen we ook werk van haar online terugkijken. Bijvoorbeeld de Uitmarkt-special Van Jordaan tot opera, waarin ze als gast van Danny de Munk onder begeleiding van Holland Symfonia Jordanese klassiekers zingt: ‘De begrafenis van Manke Nelis’ uit het einde van de negentiende eeuw en ‘Amsterdams parfum’. Het hele concert, met verder ook de Italiaanse tenor Andrea Giovannini, staat op NPO Start. Zie ook pagina 47 in de papieren gids.

Smaakles van Joël

Culinair journalist Joël Broekaert trekt vanaf deze week voor Joël lokaal door Nederland om te laten zien welke gewassen waar in Nederland groeien en hoe die smaken. Een belangrijke rol bij dat laatste spelen aroma’s. In zijn eerdere reeks De smaak van Joël besteedde hij al aandacht aan deze smaakmakers. Hij krijgt in de aflevering ‘Aromatiseren’ smaakles van een van de beste Indiase chefs van de wereld en gaat naar The Fat Duck. Dit vermaarde Britse restaurant brengt aromatiseren naar een hoger niveau: Joël krijgt er zelfs een flashback naar zijn jonge jaren door. Bekijk de uitzendingen hier terug. Zie ook pagina 56 in de papieren gids.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 45. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.