DigiGids: De legendarische reeks 30 minuten

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 19:

Schimmige pensioenwereld

Maandagavond is op NPO 1 het Nationaal pensioendebat. Wie goed beslagen ten ijs wil komen, kan de documentaireserie Zwarte zwanen nog eens bekijken. In zes afleveringen, gemaakt tussen 2013 en 2017, ontrafelde Cees Grimbergen geheimen binnen de pensioenindustrie. Hij laat zien dat mega salarissen en bonussen aan de orde van de dag zijn, terwijl premiebetalers opdraaien voor verliezen in de pensioenpot. Moreel besef lijkt niet te bestaan en toezicht ontbreekt. En als de burger zelf aan de bel trekt, volgen hooguit wat lauwe reacties. De serie is hier terug te vinden op NPO.nl.

‘30 minuten’ met Arjan Ederveen

Cornald Maas gaat in Volle zalen naar Friesland voor een portret van Arjan Ederveen. De theatermaker is de zestig gepasseerd en kijkt terug op een rijke carrière. Een van de hoogtepunten is de satirische serie 30 minuten (1995-1997). De reeks is gefilmd als documentaire, maar drijft door de bizarre humor juist de spot met dat genre. Ederveen schreef de serie zelf en speelt in elke aflevering de hoofdrol. De aflevering over een boer die is geboren in een verkeerd lichaam kreeg een Gouden Kalf. De gehele serie won de Zilveren Nipkowschijf. Hier terug te zien via de VPRO-site.

Twee mislukte wielerrondes

Erik Breukink lijkt in 1989 de Ronde van Italië te gaan winnen, maar redt het niet in een zware bergrit. Zijn zwanenzang is het onderwerp in Andere tijden sport deze zondag. Het geschiedenisprogramma reconstrueert niet voor het eerst een mislukte wielerronde van Breukink. Acht jaar geleden maakte Andere tijden een aflevering over de Tour de France van 1991. Breukink is dan kopman van de ijzersterke PDM-ploeg, met veel toprenners die in dienst rijden van onze landgenoot. Maar het gaat mis: de hele ploeg valt doodziek van de fiets. Een verhaal over bedorven kip en een schimmig voedingssupplement. Bekijk het hier terug.

Margriet over God

Margriet van der Linden debuteert deze week met haar eigen talkshow M. De voormalig hoofdredacteur van het feministische tijdschrift Opzij was eerder interviewer in Zomergasten. Ook had ze de rol van saboteur in Wie is de Mol?. Maar wat weten we verder over haar? In Adieu God sprak ze met Tijs van den Brink, onder meer over haar opvoeding in een streng orthodox gezin. “Daar voelde ik: God zorgt voor mij.” Later, op de School voor Journalistiek, kwam de twijfel. “Kan ik binnen het geloof wel zijn wie ik ben?” Het gesprek is hier terug te zien via NPO.nl.