DigiGids: De laatste wedstrijden van Dirk Kuijt

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij.

De laatste wedstrijden van Kuijt

Op je hoogtepunt stoppen – als iemand dat heeft begrepen, is het wel Dirk Kuijt. Het Feyenoord-icoon hing in mei zijn voetbalschoenen aan de wilgen, vlak nadat hij op de laatste dag van het Eredivisieseizoen zijn club met een hattrick naar het kampioenschap schoot. Deze week is de tv-première van de film KUYT, waarvoor documentairemaker Deborah van Dam de voetballer een half jaar lang volgde op het veld én thuis. Vlak na de huldiging in Rotterdam zond Studio sport al een special uit over de laatste acht wedstrijden van Kuijt. NOS-verslaggever Matthijs Weststrate brengt mooi in beeld hoe hard de Katwijker heeft gewerkt voor de titel waar zijn club achttien jaar op wachtte. De dromen van Dirk is hier te zien via NPO.nl.

Soloprogramma van Liza Ferschtman

Tijl Beckand is dankzij De Tiende van Tijl dé televisieambassadeur van de klassieke muziek geworden. Het nieuwe seizoen trapt hij af met violiste Liza Ferschtman. Zij stond eerder centraal in Podium. Voor haar soloprogramma rondom de Chaconne van Bach vindt ze het heel belangrijk om contact te maken met het publiek. In de tv-registratie doet ze dat op een bijzonder intieme manier: bij elk muziekstuk richt ze zich
op één persoon. Zo speelt ze de tweede partita van Bach speciaal voor dichter en acteur Ramsey Nasr.
Kijk de aflevering van Podium hier terug via NPO.nl.

Dionne Stax onderzoekt het fenomeen slaap

Een derde van ons leven brengen we in bed door, maar toch weten we weinig van het fenomeen slaap. In de tweede aflevering van de nieuwe zorgreeks Dokters van morgen reist Antoinette Hertsenberg naar Japan om te onderzoeken hoe tachtigurige werkweken en weinig slaap het leven daar beïnvloeden. Vorig jaar besteedde NPO 1 met de thema-avond Heel Nederland slaapt ook al uitgebreid aandacht aan de nachtrust. Presentatrice Dionne Stax sprak met deskundigen over deze wondere wereld, van slaapwandelen tot snurken tot slaapapneu. Verder liet Radio 1-ster Jurgen van den Berg (foto) het publiek meekijken hoe hij in slaap viel, volgeplakt met elektroden die zijn hersenactiviteit registreerden en volgden door welke slaapfasen hij heen ging. De uitzending is hier te vinden op NPO.nl.

Bill van der Valk: hoteleigenaar sinds zijn 19e

Een kijkje in de keuken van de grootste horecafamilie van Nederland: voor de nieuwe documentaireserie Jonge Valken volgt Omroep MAX zes achterkleinkinderen van Martinus van der Valk. Ieder runnen ze hun eigen hotel-restaurant. Het videokanaal 7 Ditches TV interviewde een van deze ondernemers: Bill van der Valk, die
op negentienjarige leeftijd de leiding kreeg over een nieuw hotel langs de A12. Hij vertelt onder meer hoe hij als kind verstoppertje speelde in het hotel van zijn vader. Als kers op de taart (of de appelmoes) onthult Bill zijn droom voor het familiebedrijf. Bekijk het interview hier: