DigiGids: Kijk van Koolhoven en Cheft

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 10:

Kijk van Koolhoven

De eerste reeks filmcolleges van regisseur Martin Koolhoven (Oorlogswinter, Brimstone) vielen dusdanig in de smaak, dat hij nog een seizoen van Kijk van Koolhoven mocht maken. Die serie is al in volle gang (vrijdag op NPO 3) en besteedt aandacht aan genres als Amerikaanse misdaadfilms en films over buitenaardse wezens. Het eerste seizoen is terug te kijken op NPO Start. Daarin behandelt de regisseur onder meer de spaghettiwestern en de rol van water en boten in films. Zo legt hij feilloos uit hoe Steven Spielberg een scène in Jaws met een paar slimme visuele trucs onvergetelijk maakte. Bekijk het hier terug.

Op het nachtkastje

A.F.Th van der Heijden, Tommy Wieringa, Thomas Rosenboom: in Op het nachtkastje geven ze een kijkje in hun leven als schrijver. Ze spreken over werk, passie, maar ook de andere kanten van het schrijverschap. Zo volgen de camera’s Van der Heijden op weg naar een lezing, draagt Rosenboom voor uit zijn werk en vertelt Wieringa over de nachtelijke rondjes die hij op de A10 rijdt om de slapeloosheid te verdrijven. Als hij bezig is met een boek, rijdt hij extra voorzichtig, om te voorkomen dat hij een dodelijk ongeluk krijgt en zo een onafgemaakt werk achterlaat. Bekijk de fragmenten hier terug.

Arnhem: het verhaal van een ontsnapping

In de eindfase van de Tweede Wereldoorlog toonde Graeme Warrack aan leeuwenmoed te hebben. De Duitsers namen de Schotse legerarts gevangen en gaven hem de leiding over het noodhospitaal dat de bezetters hadden opgericht in Apeldoorn. Bij het naderen van de geallieerden in 1944 verstopte hij zich in een verborgen ruimte. Helaas: de Slag bij Arnhem ging verloren en Warrack zat in de val. Na twee weken sloop hij zijn schuilplaats uit, op weg naar bevrijd gebied. Zijn avonturen zijn in 1975 verfilmd als Arnhem: Het verhaal van een ontsnapping.

Podcast: Cheft

Hiske Versprille schreef voor de Volkskrant al heel wat culinaire recensies en weet de beste koks van Nederland prima te vinden. Voor de podcast Cheft gaat ze bij hen op bezoek om ze hun culinaire geheimen te ontfutselen. Daarbij krijgt ze hulp van bekende Nederlanders als Ionica Smeets en Eric Corton. Met hem duikt ze de keuken van de Couscousbar in, het restaurant van BinnensteBuiten-chef Nadia Zerouali. Zij geeft de twee een lesje couscous koken. Haar gouden tip: niet overgieten met kokend water, maar meermaals stomen met zelfgemaakte bouillon. Luister de podcast hier.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 10. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.