DigiGids: Katja en Daan op taxitour vanuit Rusland

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij.

Katja Schuurman en Daan Nieber in de taxi

Athene-Bologna, dwars door de Balkan, dat is het traject van het nieuwe seizoen van Van A naar B. Katja Schuurman en Daan Nieber leggen de reis af als taxichauffeur en interviewen onderweg hun passagiers. Dat deden ze vorig seizoen ook al, toen op de route Sint-Petersburg naar Nederland. Ze beginnen hun reis voor het Winterpaleis is de Russische stad, en maken onderweg stops in plaatsen als Kingisepp en Kleipéda. Onderweg voeren ze gesprekken met allerlei bijzondere mensen. De reeks is hier terug te zien op NPO.nl. In KRO Magazine leest u deze week het reisdagboek dat Daan Nieber bijhield tijdens de opnames van seizoen 2.

Veteranen worden vrienden

Het zuiden van de VS was vlak na de Tweede Wereldoorlog voor Afro-Amerikanen geen prettige plaats om te leven. Racisme en discriminatie vierden er hoogtij en de zwarte bevolking werd vaak slecht behandeld. In Mudbound draait het om een Afro-Amerikaanse en een blanke jongeman, die allebei tegen de nazi’s vochten. Zij zijn de enige Tweede Wereldoorlog-veteranen in hun dorp en de twee raken bevriend. Maar lang niet iedereen is enthousiast over deze vriendschap. De film is een bewerking van het boek van Hillary Jordan en Carey Mulligan, Garrett Hedlund en Rob Morgan spelen de hoofdrollen. Vanaf 17 november te zien op Netflix.

Wereldberoemd Schots meer

Het is in Loch Ness niet pluis in de Schotse hooglanden. Een moordenaar houdt huis in en om Inverness. Laura Fraser speelt als Annie Redford de hoofdrol in deze misdaadserie, maar een belangrijke bijrol is weggelegd voor Loch Ness, het wereldberoemde Schotse meer. Chris Zegers rijdt in 3 op reis in zijn camper langs de oevers van het loch en bezoekt een dertiende-eeuws kasteel. Hij stelt het meer aan de kijkers voor en uiteraard komt ook het roemruchte monster aan bod: zwemt het echt door het peilloos diepe meer? Chris vraagt het de plaatselijke bevolking. Bekijk de beelden hier via NPO.nl.

Die avond in Bataclan

Jessica Villerius volgde voor 3Doc: Die avond in Bataclan overlevenden en nabestaanden van slachtoffers van de terroristische aanslag in de gelijknamige Parijse concertzaal. Humberto Tan ontving vlak na deze terreurdaad vier jongemannen in RTL Late Night. Ferry, Bob, Frank en Dexter woonden het concert bij toen moslimterroristen om zich heen begonnen te schieten. Alle vier wisten ze te ontkomen, al lieten de gruwelen die ze hadden gezien diepe geestelijke sporen bij hen na. Een deel van het interview is hier te zien: