DigiGids: Ik, Plastic en Black-out

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 9:

De goede kanten van plastic

Teun van de Keuken onderzoekt vanaf deze week de wereld van het afval in het KRO-NCRV-programma De vuilnisman. Menno Bentveld verdiepte zich eerder in de afval problematiek voor Ik, plastic. In het programma brengt de presentator onder meer de reis van een plastic bekerdeksel in beeld dat na de tsunami in het Japanse Fukushima aanspoelde op de Amerikaanse Westkust. Verder bespreekt hij de strenge antiplastic-wetgeving in Kenia en laat hij ook de goede kanten van het materiaal zien, bijvoorbeeld bij toepassingen in de geneeskunde. Bekijk het hier terug op NPO Start.

Over mijn lijk

Patrick Lodiers steekt in de nieuwe serie We gaan het maken mensen met een beperking de helpende hand toe. Eerder was hij al de grondlegger van Over mijn lijk. In 2006 presenteerde hij het eerste seizoen van de reeks over jonge mensen met een terminale ziekte, met onder anderen de 31-jarige moeder van twee kinderen Lotte en de 29-jarige Jeroen, die ondanks een hersentumor van het leven wil blijven genieten. Er zouden voor Lodiers nog drie seizoenen volgen. De achtste reeks bezorgde de huidige presentator Tim Hofman een Gouden Televizier-Ring. Alle seizoenen zijn hier te bekijken.

Nieuw op Videoland: Black-out

Premier Annemie Hillebrand (Sara De Roo) staat in Black-out voor een onmogelijke keuze. Terroristen hebben een kerncentrale platgelegd, waardoor het hele land zonder stroom zit. Ook hebben ze haar dochter Elke in handen. Indien de premier het licht weer laat aangaan, zal haar dochter sterven. In het uiterste geheim schakelt ze Michaël Dendoncker (Geert Van Rampelberg) in, het hoofd van de antiterrorismedienst. De taakverdeling is duidelijk: Hillebrand moet zich in de politieke arena staande houden, terwijl Dendoncker op terroristenjacht gaat. De Vlaamse actieserie staat nu op Videoland.

Wie heeft Mathilde vermoord?

Het is een van de grootste mysteries uit de Nederlandse showbizzgeschiedenis: de dood van Mathilde Willink. De societydiva kwam in 1977 om het leven, maar hoe dat is nog steeds niet duidelijk. Haar vriend vond haar stoffelijk overschot, naakt onder zeven bontjassen in haar hemelbed. Een pistool lag bij haar hand. Zelfmoord, oordeelt de politie, maar vrienden hebben dat nooit geloofd. Lammert de Bruijn en Babs Assink gaan in de podcastreeks Mathildes mysterie op zoek naar de ware toedracht van Mathildes dood. Mathildes mysterie is hier te beluisteren en via de app NPO Luister!

Dit en meer leest u in KRO Magazine 9. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.