DigiGids: Heimwee tv en Trial by media

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 19:

Trial by media

Misdaad en rechtszaken zijn altijd een dankbare bron van nieuws geweest. Maar soms trekt een proces zoveel mediabelangstelling, dat de uitkomst erdoor beïnvloed zou kunnen worden. Dat is al  helemaal het geval in een land als de VS, waar niet de rechter maar een jury bepaalt of een verdachte schuldig is of niet. Netflix maakte een documentaireserie over de invloed van de journalistiek op de rechtsgang. In Trial by media komen processen aan bod rond de van corruptie beschuldigde politicus Rod Blagojevich en de Afrikaanse immigrant Amadou Diallo, doodgeschoten door de New Yorkse politie. Vanaf 11 mei op Netflix.

Heimwee tv

Veel mensen zitten noodgedwongen meer binnen dan normaal, en om die reden heeft de NPO zijn rijke archief opengesteld. Onder de noemer Heimwee tv zijn op www.npostart.nl onvergetelijke series te zien als Zeg ’ns Aaa en Oppassen en interviewprogramma’s met Sonja Barend. Ook staan er ontroerende afleveringen van Villa Felderhof op de website, zoals die met Liesbeth List en Hans van Willigenburg. Verder zijn er ook filmklassiekers te bekijken, zoals The Pink Panther-cyclus, rond de stuntelende speurneus Inspecteur Clouseau (Peter Sellers). Later volgen er nog meer klassiekers uit Hollywood en daarbuiten.

60 jaar Songfestival

Eigenlijk had het nu in Nederland één groot muziekfeest moeten zijn. Maar helaas: het Eurovisie Songfestival is om bekende redenen inmiddels een jaartje uitgesteld. Gelukkig komt er wel een concert met de acts die dit jaar te zien zouden zijn, en staan er op NPO Start (op NPO Plus zonder reclame) meer dan genoeg beelden uit het rijke verleden van het festijn. Vier jaar geleden maakte Avrotros zelfs een tiendelige serie om te vieren dat het evenement zestig jaar bestond. Aan het woord komen Songfestivalkenners en oud-deelnemers. Elke aflevering staan deelnemers uit een specifieke periode van de festivalgeschiedenis aan bod, van Corry Brokken tot Lordy. Bekijk het hier. 

Dat kan mijn kleine nichtje ook

De deuren van de Nederlandse musea zijn gesloten voor bezoekers. Behalve dan voor Noortje Veldhuizen en Gisbert van Balen. Zij dwalen door de gangen om de podcast Dat kan mijn kleine nichtje ook te maken. Hun doelgroep: mensen die geen verstand van kunst hebben, maar het wel willen leren waarderen. Per aflevering bezoeken ze één museum en bekijken er werken van één kunstenaar en vertellen over zijn werk en zijn leven. De eerste aflevering is dat Piet Mondriaan, van wie er veel werk hangt in het Kunst museum Den Haag. Luister hier meer.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 19. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.