DigiGids: Grace and Frankie & Ruben Terlou

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 2:

Bestemming: China

China is de bestemming van dit seizoen van Wie is de mol? (zie ook pagina 16 in de papieren gids). Een enorm land, met een cultuur die heel anders is dan de westerse. Arts en documentairemaker Ruben Terlou stelde in zijn drie documentaireseries het land aan de kijkers voor. Voor Langs de oevers van de Yangtze reisde hij van Sjanghai naar Tibet, voor Dwars door China doorkruist hij het land van noord naar zuid en voor Chinese dromen probeert hij uit te vinden hoe de inwoners van het Oost-Aziatische land hun toekomst voor zich zien. Alle drie de reeksen staan op NPOstart.nl en zijn gratis te bekijken.

Podcast: De brand in het landhuis

Landhuis Zionsburg in Vught ging december 2003 in vlammen op, en eigenaar Ewald Marggraff lag dood achter zijn voordeur. De zaak intrigeert podcastmaker Simon Heijmans, en hij doet onderzoek naar deze mysterieuze brand, en de excentrieke eigenaar van Zionsburg. Want vijftien jaar na Marggraffs dood is die nog steeds door raadselen omgeven. Zo is zijn waardevolle kunstcollectie verdwenen en van zijn vermogen – 160 miljoen in diverse belastingparadijzen – vond de politie nog geen tientje terug. Heijmans probeert in een zesdelige podcastreeks De brand in het landhuis uit te vinden hoe de brand is ontstaan en hoe de steenrijke Marggraff zijn fortuin vergaarde. Ga naar NPOradio1.nl/podcasts.

Overleven onder ijs

De winter is in het land, volgens de kalender in ieder geval. Dieren bereiden zich in ons land voor op sneeuw en ijs, en Wildernis onder water laat in de aflevering ‘Onder het ijs’ zien hoe ze dat doen, op NPOStart.nl. De paling heeft misschien wel de slimste oplossing: die zwemt het land uit zodra de kou invalt. Andere dieren hebben een dapperder winterse overlevingsstrategie. Zo maken sommige insecten een soort antivries aan om vorstbestendig te worden. En een zeldzame zoetwaterkabeljauwsoort plant zich juist in de koudste tijd van het jaar voort. Duikers Matthijs en Arthur gaan onder het ijs op zoek. Bekijk de uitzending hier. 

Oud maar nog lang niet versleten

Actrices Lily Tomlin en Jane Fonda gaan al even mee, maar zijn nog lang niet versleten. Sterker nog, met hun reeks Grace and Frankie liggen de twee acteerlegendes op koers voor een Netflixrecord. Na het aangekondigde zevende seizoen van hun comedyserie kent de streamingdienst geen enkele eigen productie met meer afleveringen. Voor het zo ver is, vanaf 15 januari op Netflix eerst nog seizoen 6. Die begint in mineur: de twee hartsvriendinnen, zakenpartners én huisgenoten kregen tegen het einde van het vorige seizoen knallende ruzie, en dat nog wel tijdens de bruiloft van Frankies geadopteerde zoon Bud.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 2. Bent u geen abonnee maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden.