DigiGids: Govert Schilling en Mijn vader was priester

KRO Magazine zet in iedere editie de beste online kijktips op een rijtje. We nemen het tv-aanbod van de week door en zoeken daar mooie on-demand-aanvullingen bij. De oogst van week 34/35:

Op zoek met Govert Schilling

In een nieuwe NTR-serie gaat Govert Schilling deze week op zoek naar de oorsprong van de mens. De wetenschapsjournalist is vooral bekend door zijn grote kennis van de kosmos, waar hij boeiend over kan vertellen. Op NPO Start staat Schillings eerdere serie Govert naar de grenzen van het heelal, waarin hij terugblikt op Neil Armstrongs eerste voetstap op de maan en de onuitwisbare indruk die dat magische moment op hem maakte. Vervolgens onderzoekt hij onder meer onze toekomst op Mars en de mogelijkheid van buitenaards leven. Bekijk het hier terug.

Bob Ross, de keerzijde van het succes

Schilder Bob Ross werd niet zozeer gewaardeerd om zijn artistieke talenten als wel om de manier waarop hij zijn schilderlessen presenteerde. Zijn tv-serie The joy of painting is nog steeds een favoriet van miljoenen kijkers, die vaak helemaal niet van plan zijn zelf te gaan schilderen, maar genieten van Ross’ rustgevende stem en gemijmer over ‘happy little trees’. Minder vrolijk was wat er gebeurde met zijn lucratieve bedrijf Bob Ross Inc, dat miljoenen verdiende met schildercursussen en de verkoop van schildersmateriaal. De documentaire Bob Ross: Happy accidents, betrayal & greed vertelt hoe de schilder de controle over zijn levenswerk verloor. Vanaf 25 augustus op Netflix.

Nieuw op NPO Plus: The accident

In het plaatsje Glyngolau in Wales moet de bouw van een nieuwe fabriek van multinational Kallbridge voor honderden banen zorgen. Dan gebeurt er op het bouwterrein een tragisch ongeluk als lokale tieners die vernielingen willen aanrichten een explosie veroorzaken. Kapper Polly Bevan wil weten of Kallbridge het drama had kunnen voorkomen en rust niet voordat de onderste steen boven is. In de Britse serie The accident speelt Sarah Lancashire (Happy valley) de rol van Polly. Een andere mooie rol is voor Sidse Babett Knudsen (Borgen) als manager van Kallbridge. Alle vier delen staan vanaf 27 augustus op NPO Plus.

Podcast: Mijn vader was priester

Op haar 18e hoort Katja Kreukels dat haar vader vóór haar geboorte een ander leven had. Jo Kreukels is priester en lid van de congregatie van de montfortanen geweest. Katja wordt journalist en gaat samen met haar vader op zoek naar dat priesterverleden. In vijf afleveringen nemen zij de luisteraar mee naar een wereld van rozenhoedjes, priesterfeesten en katholieke missie. Kerkhistoricus Peter Nissen plaatst de familiegeschiedenis in een breder perspectief. De podcastserie eindigt met een rondetafelgesprek met de hoofdrolspelers onder leiding van presentator Wilfred Kemp. Ga naar NPOradio5.nl/podcast of de app NPO Luister.

Dit en meer leest u in KRO Magazine 34/35. Bent u geen abonnee, maar wilt u niets meer uit de gids missen? U kunt hier abonnee worden. Een vraag? Mail naar digigids@kromagazine.nl.